Следвайте ни

Борсов коментар: На капиталовите пазари: след силен старт - скок надолу

viber icon

Ивайло Андонов

Директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

------------------------------------------------------------

Началото на изминалата седмица бе белязано със силни ръстове на пазарите в Европа и в САЩ. Основните борсови измерители зад океана докоснаха  историческите си върхове, отбелязани в началото на месец септември. Оптимизмът на инвеститорите се движеше от очакванията за скорошно приемане на новите пакети от финансови  стимули, като отново над всичко доминираха   технологичните акции. В понеделник  борсовият индекс, следящ технологичния сектор  Nasdaq Composite, направи внушителен ръст от 2,6%.

Книжата на Facebook и Amazon поскъпнаха  съответно с 4.3% и 4.8%. Alphabet и Microsoft се покачиха  също с  над 3%. В очакване на първия си 5G смартфон, Apple  поскъпнаха с 6.4%. В Европа единствен от основните индекси - лондонският FTSE 100, завърши деня на отрицателна територия. Причина за червения цвят беше

сривът на акциите Rolls-Royce, чиято обезценка бе с 12 процента.

В следващите два работни дни търговията на световните пазари беше смесена в преобладаващ основно червен цвят. Несигурността около предстоящите президентски избори в САЩ, както и възможността за налагане на нови, по- строги ограничения поради увеличения брой заразени от COVID-19 на Стария континент бяха основните причини за предпазливата търговия. За охлаждането на настроенията спомогна  и новината, че на този етап се спират тестовете със щатското лекарство против COVID-19. Логично сред губещите се наредиха  компаниите, свързани с пътувания, почивки, хотелиерски бизнес. Лидерите в сектора Carnival Corp, Royal Caribbean, Norwegian Cruise изгубиха над  10% от пазарната си капитализация. Публикуваните  в средата на седмицата тримесечни отчети на водещи компании във  финансовия сектор се разминаха с очакванията  на анализаторите. Оказа се, че

кризата е засегнала по-тежко печалбите на банките от прогнозите.

Акциите на Bank of America ,Wells Fargo, Citigroup се понижиха с над 5%. Задънената улица, в която попаднаха преговарящите  за  ЕС и Великобритания относно Брекзит, както и резкият скок на новозаразени потопиха европейските борси в четвъртък. На този етап, изглежда, Европа губи битката за запазване на отворените си икономики. Новите  ограничения удариха с най-голям процент  цените на компаниите от енергийния и автомобилния сектор. Все пак, подпомогнати от добрите финансови резултати на Daimler и Louis Vuitton, европейските пазари успяха да стартират на зелена територия в последния работен ден.

Възстановяване на добива на нефт след отминаване на урагана "Делта" в САЩ, както и прекратяване на стачката в Норвегия засилиха предлагането. Това съответно понижи цената на черното злато  с малко  под 40 долара за барел. Впоследствие публикуваните силни икономически данни от Китай успяха да покачат минимално котировките. От началото на септември петрол​ът, сорт Брент се движи устойчиво в границите 40 - 42 долара за барел.

През  седмицата  цената при златото се движеше малко над  и под нивото от  1900 долара за тройунция. Слабият долар за момента оказва силна подкрепа на това ключово равнище. Стойността на фючърсите на златото за поредна седмица  продължават да се влияят основно от „силата„ на долара. Евентуално сериозен спад на пазара на акции и негативни новини около заразата биха  катализирали нов опит за тестване на цената от 2000 долара за тройунция.

На родната БФБ преобладаваха печелившите компании 

“Алтерко“ продължава да радва инвестиралите в нея, като добави над 23% към цената си. Производителят на акумулаторни батерии „Монбат“ също се представи добре и донесе седмичен ръст от 13%. На положителна територия с повишения от 3% завършиха също: „Албена“ АД, „Първа ​инвестиционна банка“ АД, „Трейс груп“ АД. Акциите на „Сирма груп холдинг“ бяха едни от най- разпродаваните, като цената им се срина с 6%.

Инвеститорите и анализаторите очакват високата волатилност на капиталови пазари да се запази в краткосрочен план. С наближаването на президентските избори през ноември в САЩ, както и несигурността относно приемането на плана за финансови стимули ще продължават да оказват  напрежение върху трейдърите. Бягството от риск и търсенето на сигурни активи би трябвало да окаже натиск и да  свали индексите от високите им нива в момента. В средносрочен план  изпълнението на следните условия: постигане на сделка между републиканци и демократи в САЩ относно новия  пакет стимули за икономиката, продължаването на облекчена парична политика от  правителствата на развитите държави, намирането на успешно лечение и ваксина за COVID-19, отново  би върнало цените на акциите във възходящия им  тренд.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?