Следвайте ни

Борсов коментар Dow Jones с нов рекорд, злато и петрол гонят върхове

viber icon

Ивайло Андонов - директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

През изминалата седмица отбелязахме пореден исторически рекорд за американския водещ индекс Dow Jones. В четвъртък, след изключително добрите новини от пазара на труда в САЩ, индексът  се изкачи на ниво от 34 548 пункта. Ентусиазмът на капиталовите пазари не спира, като  Dow Jones постигна 23-ти  рекорд от началото на  тази година. Позитивните настроения са  подхранвани от добрия отчетен сезон на компаниите и перспективата за икономическо възстановяване, което за САЩ се оказа по-бързо, отколкото мнозина прогнозираха. От 419 членове в широкия S&P 500, които вече са отчели резултатите за първото тримесечие към 6 май, около 88% заявяват печалби, които надвишават очакванията на анализаторите. Това е и  най-високото ниво, откакто се отчитат данните  от 1994 г.  Паричните стимули от страна на ФЕД  също подхранват рекордния ръст на доходите на домакинствата, увеличавайки потреблението  и помагайки за ускоряването на възстановянето на икономиката .

Акциите на Berkshire Hathaway поскъпнаха с 4,4%, след като управляваният от  Уорън Бъфет фонд отчете 20% ръст в оперативната печалба и продължи да изкупува големи количества от собствените си акции. В началото на седмицата  Бъфет обяви, че при евентуално оттегляне най-вероятният му наследник ще бъде заместник-председателят по незастрахователни операции на Berkshire Hathaway Грег Абел, който е на 59 г..

Легендарният инвеститор Бъфет, който е на 90 години, управлява Berkshire Hathaway повече от пет десетилетия

Инвестиционната компания притежава дялове от повече от 60 дружества, сред които Apple, Geico, Dairy Queen, American Express, Coca-Cola, JPMorgan Chase и др. За една година ръстът на Berkshire Hathaway е 67%.

От Pfizer Inc /седмичен ръст от 1,5%/ обявиха във вторник, че повишават прогнозата си за сделки на ваксини за COVID-19 за настоящата 2021 г. с повече от 70% до 26 милиарда долара. Очакват се приходите от ваксината - разработена с немския партньор BioNTech SE - да представляват повече от една трета от продажбите на Pfizer за  тази година.

Ваксината срещу COVID-19 е генерирала 3,5 млрд. долара приходи през първото тримесечие

Общите приходи за тримесечието възлизат на 14,6 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите на анализаторите от 13,5 млрд. долара. Нетната печалба за тримесечието нараства до 4,88 млрд. долара, или 86 цента на акция. От конкурентната компания  Moderna обявиха също, че добрият  пласмент на ваксината против COVID-19 е помогнал за отчитането на първата тримесечна печалба в историята си. На тримесечна база Moderna е отчела сделки  за 1.7 млрд. долара, но очакванията са, че за цялата 2021 г. те  да  достигнат 19.2 млрд. долара. За година компанията е увеличила цената на акциите си с 201%.

На Стария континент пазарите  завършиха седмицата малко под рекордните си нива, регистрирани през април.

Компаниите с най висок седмичен ръст бяха Adidas AG, Siemens AG, Barclays PLC

От германския гигант за спортни стоки Adidas AG /+ 8%/ обявиха  в петък, че тримесечната нетна печалба е 558 милиона евро. Продажбите са се увеличили с 20% до 5,27 млрд. евро, водени от солидни резултати в директните приходи към потребителите и силната електронна търговия.

На стоковите  пазари цената на паладия се повиши до рекордни нива вследствие на опасенията около недостатъчното предлагане на метала, който се използва основно в автомобилната индустрия. 

Златото премина границата от 1800 USD за тройунция за първи път от месец февруари

Цените на петрола се покачиха до седемседмични върхове, след като повече страни отвориха границите си за туристи, което подобри перспективите относно търсенето на бензин и самолетно гориво. В началото на седмицата петролът от сорта Брент поскъпна до 69.40 долара за барел, доближавайки се до най-високото си ниво от средата на март, докато щатският лек суров петрол се търгуваше на цена от  66.20 долара за барел. При затварянето на търговията в петък цената и на двата сорта отстъпи с долар за барел.

Висок градус на БФБ

Двете работни сесии на БФБ София се оказаха кошмарни  за акциите на "Градус" АД. Скандалите около дружеството изнерви  част от малките инвеститори и те побързаха да продават. Така при стартиране на търговията  в петък цената на старозагорското дружество се срина с 9% и сделки се сключваха на 1,40 лв. "Първа инвестиционна банка" АД продължи да пропада и завърши на ниво 1,53 лв. За една година сривът при акциите на банката е вече 40%. На другия полюс бе "Агрия груп холдинг" АД, компанията  добави нови 4% и от началото на годината ръста е 65%.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа .

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Krypto

Krypto

10.05.2021 | 21:45

Здравейте, хора! Не пропускайте предоставената ви възможност! Не оставяйте късметът си! Нека не съжалявате след време за подминаването на този текст. Казвам се Димитър, на 39 г. от Карлово. Моят нюхт за сигурна печалба не ми изневери, когато ми се отдаде този невероятен шанс и сега боготворя този ден. След време, много от вас ще ме споменават с добро. Подробно описание за всичко, ще намерите в този сайт: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Допълнителни доходи, надомна работа, онлайн бизнес, работа по интернет

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?