Следвайте ни

Бонус: Отстъпка от лихвата за сгради с енергиен клас А

viber icon

Зелено мислене в действие - и банките го припознаха. Една от най-големите кредитиращи институции у нас пусна ипотечни заеми със специална лихвена отстъпка, ако закупеното жилище е в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок. Така клиентите могат да смъкнат още от оскъпяването на новия дом. За бонуса е необходимо единствено предоставяне на копие от сертификата за енергийна ефективност.

Такъв документ се издава въз основа на енергийните характеристики на сградата след завършване на строителството и преди въвеждането й в експлоатация.

Всички новопостроени сгради след 2010 г.  имат по закон такъв сертификат. Той може да се придобие и след изпълнение на определени енергоспестяващи мерки или извършване на строителни и монтажни работи, водещи до промяна на енергийните характеристики на сградата, обясняват от банката.

Копие на сертификата за енергийна ефективност може да се получи от строителната фирма, вдигнала жилищната сграда, или от общината по местонахождение на обекта. Енергийната ефективност е описана и в техническия паспорт на самата сграда.

Така собствениците на енергийно ефективни сгради получават още един неочакван бонус. По закон сертифицираните с категория „А” имоти са освободени от плащането на данък сгради за период от 7 години. В случай, че в сградата е изпълнена мярка за използване на възобновяеми енергийни източници, този срок се увеличава на 10 години.

Сертификатът за енергийни характеристики на сградите много наподобява добре познатия енергиен етикет за битови уреди. Има няколко различни скали, като най-високата е А+, а най-ниската – G.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?