Следвайте ни

БНБ: Ще има промени при условията за кредит

viber icon

БНБ резивизира прогнозите си с малко по-оптимистични в последния макроикономически доклад. Според Централната банка ръстът в БВП за тази година ще е 3.8%, а през 2022 г. – 3.9%. Икономическата активност ще достигне средногодишните си нива отпреди кризата с COVID-19 още следващата година.   

Очаква се депозитите на граждани и бизнес в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове като вид „предпазни спестявания“ на фона на запазваща се несигурност около пандемията от COVID-19. При допускане за постепенно овладяване на пандемията в периода 2022–2023  г.  БНБ прогнозира растежът на депозитите да следва плавна тенденция към забавяне вследствие предвижданото постепенно възстановяване на икономическата активност и намаляване на несигурността .

Още тази година ще има промени при кредитирането. Заради изтичането на банковия мораториум е много вероятно да се стигне до увеличаване на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките, до затягане на кредитните им стандарти, включително чрез известно повишаване на лихвените проценти , допълва Регулаторът. 

Годишната инфлация за 2021 г. ще е около 3%, като ще се дължи основно на повишението на енергийните продукти и цените на храните.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?