Следвайте ни

Бизнесът препитва партиите за приоритетите в туризма

viber icon

Националният борд по туризъм /НБТ/- най-голямата работодателска организация в сектор Туризъм, започна поредица от срещи с  политически формации, които се борят да влязат в следващото управление. Целта е да бъде обсъдено развитието на туризма в България занапред в условията на пост-пандемична обстановка. Първи на масата за дискусия седнаха от ДПС, коалиция „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“. Планирани са срещи и с ПП „ГЕРБ“, обединение „Демократична България“, ГП „Изправи се БГ“, ПП„ВМРО“, съобщиха от НБТ.

По време на разговорите Националният борд по туризъм е представил програмна платформа за стабилизиране, модернизиране и устойчиво развитие на сектора, която включва четири политики. Приоритет на „зелените политики“ трябва да бъде трансформацията на българския туристически продукт на базата на чиста природа, чиста вода, чиста храна, чиста енергия.

 Дигиталните политики пък трябва да са насочени към трансформация на модела на комуникация и повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт чрез изработване на адекватни платформи, което също предполага създаването на цялостно нова концепция.

От НБТ настояват чрез целенасочена инвестиционна политика да се финансират с европейски средства ключови икономически проекти, свързани с туризма, като те бъдат заложени в Плана за възстановяване и развитие, както и в следващия програмен период 2021-2027 г. Не на последно място организацията счита, че моделът на управление в сектор Туризъм трябва да се реформира. Това означава да се разширят функциите и правомощията на Министерството на туризма за ефективно управление на публичната държавна собственост (природни забележителности, археологически находки, културно-историческо наследство и т.н), изброяват от Борда. 

Сравнително бързо могат да се предприемат няколко мерки, които да подпомогнат най-силно пострадалия бранш като например въвеждането на ваучери за туризъм, които да се ползват от всеки български гражданин, което гарантира социална равнопоставеност, оздравяване на туристическия сектор и свързаните с него отрасли, приходи в бюджета, в данъчната система и в БВП на страната, считат от НБТ.

Въвеждане  на механизъм за издаване на електронни визи и   визи „on arrival“ на граничните пунктове за пътувания с цел туризъм на граждани от Руската Федерация и Република Турция, е друга работеща идея. Тези пазари са ключови за България.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?