Следвайте ни

Бизнесът: Локдаун - добре, но само срещу бърза финансова инжекция ОБЗОР

viber icon

Утре е денят Х за бизнеса, който ще попадне в обхвата на локдауна в държавата. Конкретните мерки кой и как ще може да работи ще бъдат обсъдени по сектори, а решението за тях ще бъде взето по време на заседанието на кабинета в сряда, съобщиха от Министерски съвет. 

Очаквано, браншовите асоциации трескаво пишат становища и искания, защото опитът от първото затваряне сочи, че винаги има изключения и редакции на първоначално заложените идеи. Общата теза във всички писания е „Ок, ще затворим, но срещу финансова помощ от държавата с бърз и улеснен достъп до нея. Колапс на българската икономика трябва да бъде избегнат на всяка цена, въпреки обезкървяването на голяма част от малкия и средния бизнес".

Остават само хранителните магазини, засега 

Това обаче не е много удачно от гледна точка на спазването на противоепидемичните мерки, убедени са дребните търговци. Ако на някой му свърши шампоанът или препаратът за почистване, той трябва да отиде до хипермаркета, където са всички пазаруващи. Памперси и бебешко пюре ​- пак оттам. Ако изгори електрическата крушка в стаята - отново в хипермаркета, което е предпоставка за излишно струпване на хора. Ами ако се повреди сешоарът, духалката или пералнята, откъде хората да се сдобият с нов уред, разсъждават търговците и производителите на домакинска техника, обединени  в организацията APPLiA.

При първото затваряне през март само няколко дни и малките търговски обекти бяха под ключ. После им разрешиха да работят при строго спазване на мерките и влизане по един. На това разчитаме и сега, казват с надежда продавачите от квартални магазини.

Най-оборотният месец в годината - нулев

Ресторантите, кафенетата, сладкарниците трябва да бъдат затворени, категоричен е здравният министър Костадин Ангелов. Нощните барове отдавна са в този режим. Така декември, който традиционно е най-оборотният в годината заради 8 декември, коледни партита и приятелски и служебни сбирки, през 2020-а ще бъде нулев. В бранша има няколко асоциации, които светкавично реагираха с писма до премиера Бойко Борисов и министрите Кирил Ананиев, Костадин Ангелов и Деница Сачева и изредиха поредица от искания за финансово подпомагане и за запазване на заетостта. При тях проблем наистина има, защото голяма част от персонала беше пратен в Бюрото по труда още през март и април и сега не може да ползва обезщетение за безработица. Единственият шанс за работа на ресторанти и заведения е чрез доставки за дома. Бизнесът обаче добре трябва да си направи сметката дали това му е изгодно, защото ще се трупат още режийни разходи.

С ХоРеКа сектора е навързана цяла верига от други бизнеси, които ще бъдат повлечени от затварянето на заведенията за хранене. От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията настояват Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н., изброяват от бранша.

Затваряне на ресторантите в хотелите пък означава фалит и за едните, и за другите, смятат от Асоциацията на професионалистите в мениджмънта на хотели. Дори и местата за настаняване да останат отворени, фактът, че гостите няма да има къде да се хранят, означава само едно – никой няма да дойде. А това обрича и без това слабия зимен сезон. В България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си, подчертават от асоциацията.

Туризъм и пътувания - друг път

Туристическите компании едва успяха да си поемат дъх от първата парализа и сега се опасяват, че влизат в друга. За новогодишните си оферти те подходиха иновативно и дори включиха в цената на екскурзиите си PCR тестове, ако приемащата държава го изисква, цените също са изтънени до минимум. В общите си условия включиха опция, че при заразяване на клиент с Ковид-19 парите му се връщат без никакви неустойки. В момента събираха резервации за Нова година - предимно в България, а за чужбина ​- най-често за Истанбул.

Трябва да има изключения

Ателиетата за химическо чистене и пране да не бъдат включвани в ограничителните мерки, настояват пък от Асоциацията на химическото почистване в България в писмо до министъра на здравеопазването. Председателят Николай Янев има довод: „Услугата „Химическо почистване и пране“ е пряко свързана с дезинфекцията и с противоепидемичната борба в България”. 

 

Снимки от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай