Следвайте ни

Банките с нов удар по джоба! Дялкат ни с такса "откриване на депозит"

viber icon

Първа банка у нас официално сложи такса „откриване на депозит”. При близките до 0 лихви по спестявания, това означава, че клиентът категорично ще  плаща на финансовата институция за това, че му пази парите.

20 лева е таксата за откриване на депозит на физическо лице на австрийска банка, която оперира в България, съобщи banker.bg. Банката е Райфайзенбанк и нововъведението й е вписано в тарифата, която действа от 14 декември миналата година. Това е удръжката за спестявания до 200 000 лева, над тази сума е по договаряне. За същата сума, но в евро, таксата е 20 евро.

За депозитите на физически лица досега нямаше такси – нито за откриване, нито за закриване. Останалите банки все още не са обложили гражданите, но и това е въпрос на време, смятат анализатори на банковия пазар. Промени засега няма в ОББ, УниКредит Булбанк, Пощенска и др. Това наистина би спряло част от спестителите да трупат в банка. Според последната статистика на БНБ за тримесечието юли-септември, по банките са затворени рекордно количество пари -  58.1 млрд. лева. Това е размерът на спестяванията само на физическите лица и самостоятелните предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица). А лихвите по новооткритите депозити са кръгли нули при големите банки. Редки изключения има само при по-малките, където доходността стига едва до 0.5%. 

 В последните месеци много финансови институции промениха тарифите си и при няколко се появиха такси по безсрочните влогове на граждани. В Търговска банка Д например от 22 февруари откриването на сметката продължава да е безплатно, но от нея ще бъдат удържани по 2 лева месечно, или 24 лева годишно.

Парите на бизнеса пък отдавна са с отрицателни лихви и още преди няколко години банка от топ 3 поиска от фирма такса за депозиране на голяма сума, припомни пред marica.bg Десислава Николова от „Моите пари”. За физически лица обаче е прецедент.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Жоро

Жоро

13.01.2021 | 12:10

ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ОСИГУРЕНИ ОПЕРАЦИИ ОТ РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ИМ ПЛАЩАТ. ТАКА КАКТО ТЪРГОВЦИТЕ ПЛАЩАТ НА МОБИЛНИТЕ ЗА ВРЪЗКАТА С НАП НА ФУ. ВСЕКИ СИ ОСИГУРЯВА ПРИХОДИ С НАРЕДБИ.

Отговори
0 0
Навън

Навън

12.01.2021 | 20:01

Всички си вкарвайте и те извън Бг има онлайн сметки като револют и старлинг ! Никакви такси нямат и тия нашите да го дуууиихаааттт !

Отговори
8 1
Ихиййкк

Ихиййкк

12.01.2021 | 19:14

Скапан обирджии

Отговори
8 2
Ха ха

Ха ха

12.01.2021 | 18:04

Парите ми са в банка извън България и не плащам 1 стотинка.

Отговори
8 6
Ivan

Ivan

12.01.2021 | 15:47

Никой да не внася и да фалират скапаните банки

Отговори
26 6
намръщенЪ

намръщенЪ

12.01.2021 | 18:05

Да, така е по принцип, но те намират начин да си набавят приходи - през тях минават такси, за да си откриеш лична карта или задраничен п-т, защото МВР-то не можело да взема, ако ползваш банкомата пак ти слагат 5-6лв. такса, един куп пенсионери чакат на пенсия пред банкомати и какво ли още не.

Отговори
11 2
намръщенЪ

намръщенЪ

12.01.2021 | 15:44

Какво се учудвате? Разликата между банка и БАНДА е само една БУКВА

Отговори
39 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?