Следвайте ни

178 млн. евро тръгват към 42 компании за върхови технологии

Парите идват по линия на Фонд на Европейския съвет по иновациите

viber icon

Преки капиталови инвестиции в размер на 178 млн. евро отпуска Фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), съобщиха от Еврокомисията. Средствата ще се насочат към 42 новосъздадени предприятия за върхови технологии, както и към малки и средни предприятия в Евросъюза. Финансирането е целево за разработване и разширяване на мащаба на водещи иновации в здравеопазването, кръговата икономика, авангардното производство и други области. Комисията прави за първи път преки капиталови инвестиции, съчетани с безвъзмездни средства в новосъздадени предприятия, като се очаква дяловото участие да е от 10% до 25%. 

Капиталовите инвестиции, които варират от 500 000 до 15 млн. евро на бенефициер, допълват финансирането с безвъзмездни средства, вече предоставено чрез пилотния инструмент „Ускорител“ на ЕСИ.

За финансиране по него от декември 2019 г. вече са избрани 293 предприятия, като общият размер на безвъзмездните средства надхвърля 563 млн. евро. Между тях 159 са класирани да получат допълнително новите капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ.

Оповестените преди дни 42 предприятия са първите от тази група, които преминаха успешно през процедурите на оценка и комплексна проверка. Инвестициите за останалите 117 фирми са в процес на подготовка, като се очакват резултатите от съответните процедури. 

Засега в първи кръг от инвестиции са утвърдени компании с различни дейности. Между тях са: Hiber (Нидерландия) - предприятие в областта на спътниковите комуникации, което осигурява ценово достъпни глобални връзки за интернета на предметите,  XSUN (Франция): ​фирма за соларни летателни апарати, ко​ято проектира енергийно независими дронове, така че да работят без човешка намеса, ​ GEOWOX LIMITED (Ирландия) - концерн, който изготвя автоматизирани оценки на имоти и EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF (Исландия) ​- фармацевтиче​н гигант, разработващ лекарства с цел да се намал​ят хроничните респираторни заболявания. 

По повод на Фонда на ЕСИ комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: "В Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се преместват другаде. Тази нова форма на финансиране ​- съчетаването на безвъзмездни средства и капиталови инвестиции е уникална за Европейския съвет по иновациите. Тя ще запълни недостига от финансиране за високоиновативни предприятия, ще привлече към тях допълнителни частни инвестиции и ще им даде възможност да се разрастват в Европа".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?