Следвайте ни

Заковаха иманярите на Божков, вижте несметните им богатства СНИМКИ

viber icon

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на предмети с белезите на културно-исторически ценности. Обвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предлагали находките си на участници в групата.

Знае се, че тя е била на пряко подчинение на Васил Божков, който се укрива в Дубай.

Петимата обвинени бяха задържани на 16 септември 2020 г. вечерта при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора и ръководството на прокурор и следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

В хода на действията по разследването в жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност-Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са неидентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв. Сред незаконно държаните предмети личат пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да установят експертите.

Към досъдебното производство на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу едно от задържаните на 16 септември 2020 г. лица. Тогава у него са намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма, както и 3 броя орнаменти, за които назначената експертиза доказва, че са с културно-историческа стойност.

С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 часа. На 19 септември 2020 г.  Специализираната прокуратура ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

На двамата обвинени за незаконно добиване на предмети с белезите на културно-исторически ценности (иманярство) са определени парични гаранции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Някой си

Някой си

19.09.2020 | 09:19

Браво,Гешев громи ги до крак,а тия нека ти искат оставката и да си крякат

Отговори
4 1
На вниманието на редактора, ако това издание има такъв

На вниманието на редактора, ако това издание има такъв

18.09.2020 | 14:54

Кратък преглед на съобщението за тази акция, публикувано на официалния сайт ана Специализираната прокуратура показва, че там изобщо не е споменато името на Васил Божков, и не се твърди никаква връзка между него и задържаните лица. Ако разполагате с друга информация и както твърдите, че групата била на "директно подчинение на Божков", вземете уведомете разследващите. Да не се хабят хората да проверяват други версии. И ги насочете друг път направо да четат "Марица"-там всичко се разкрива още в заглавието :)

Отговори
2 1
А Горанов и Тиквата

А Горанов и Тиквата

18.09.2020 | 14:38

които прибираха подкупите на Божков вода ненапита. А тоя Шехеразада ПР-ката на Тиквата ходила при Божков да му отказва с.кс.

Отговори
3 4
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

18.09.2020 | 13:19

Ало Марица,имате грешка.Тази монета на снимката не е златна,а е електронова,което ще рече ,че е смес от злато и сребро.И не е Кизикен,а Кизик.Друг път не пишете без да ви е позната тази материя.

Отговори
4 2
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

18.09.2020 | 13:02

ЩОМ ПРЕСТЪПИК ОМЕР 1 -БОЙКО Е НАСВОБОДА---ЯСНО СТАВА ВСИЧКО

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?