Следвайте ни

Лекар от ВМА разки как лекуват заразените с Covid-19

viber icon

За първи път роден лекар, който от началото на епидемията от коронавируса у нас е на първата линия, описа как протича заболяването и лечението на българските пациенти. Това направи доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болници на ВМА, който участва в брифинга на Националния оперативен щаб.


В инфекциозното на военно-медицинска академия се лекуват 129 души, още 89 се наблюдават по домовете.


До момента имаме 14 изписани като 10 са абсолютно оздравели и са дали две отрицателни проби, а четирима пациенти продължават да имат вирус в носоглътката, обясни доц. Попов.
Вирусът засяга хора с добър социален статус, описа наблюденията си шефът на инфекциозната клиника на военна болница. Инкубационния период е между 2 и 9 дни като средно е 4, добави той.


Проявите на Covid-19 са висока температура, но не толкова екстремна и бурно покачваща се като при грипа, описа доцентът. Обикновено при коронавирус температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е около 37,8 градуса, описа Попов. При усложнение температурата вече заради инфекцията в белите дробове се покачва до 38,5-38,8 градуса.


Следващият симптом е сухата кашлица, която продължава до 14 дни. Пациентите я описват като нетърпима.


Болки и дразнене в гърлото и запушване на носа са два симптома, които се преодоляват. При голям процент от болните има и силно главоболие.

3% от хоспитализираните във ВМА болни имат загуба на мирис и вкус, но в комуна с 11 жени и 1 дете, които са на домашно лечение, 90% са с такива симптоми. При сериозни пневмонии антибиотиците помагат, има и използване на кортикостероиди в някои случаи, зависи от индивидуалната картина. В лечението се използва и хидроксихлорокин - лекарството, което ползваше и Кирил Домусчиев.

Когато сатурацията падне под 93%, вече следва активно и агресивно лечение с лекарства. При агресивно развитие, десетият ден е ключов - тогава се стига до критична ситуация, стана ясно още от думите наа доц. Попов.


ВМА засега ползва 24-часово ежеминутно лекарско наблюдение на болните, които позволява по-бърза реакция и намаляване на тежките случаи, добави той.

При интубация шансът да починеш е 86%, стана ясно от думите на Попов. Той се похвали, че екипът му са успели да опазят трима болни с тежка клинична форма да не влезат в интубация. Особено гордост е излекуването с агресивна тройна антибиотична комбинация и системни кортикостероиди на 86-годишната баба Вера, която скоро ще бъде изписана.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дии

03.04.2020 | 10:58

При интубация шансът да починеш е 86% Олеле мале ! А ако не ги интубирате колко е шанса ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?