Следвайте ни

Велислава Дърева иска Уилям Гладстон от Лондон СНИМКА

viber icon

В момента тече подписка на студенти във Великобритания, според която България официално ще поиска паметниците на Уилям Гладстон, ако евентуално бъдат съборени.

Това заяви журналистката  Велислава Дърева пред БНТ.

Журналистът добави, че се е свързала с посланика ни в Лондон - Марин Райков, който е потвърдил намеренията.

Надигащото се движение за расово равноправие премина границите на благоразумното с апелите си за събаряне на паметници на някои от най-видните исторически личности. Сред тях е и името на някогашния британски министър-председател Уилям Гладстон.


„Силно съм разочарован - и смятам, че говоря и от името на немалко българи, които работят и учат във Великобритания - че безспорно правилното отхвърляне на расизма и полицейската бруталност доведе в Университета в Ливърпул до по мое мнение несправедливото решение сградата във Вашия кампус да бъде лишена от доброто име на Гладстон“, пише посланик Райков до ръководството на Университета в Ливърпул, където се планира промяна на името на сградата, кръстена на именития политик. „Гладстон може и да е британски премиер, но той също е български национален герой“, подчерта българският дипломат.

Уилям Гладстон е първата голяма международна фигура, която привлича вниманието към бруталността, на която е подложен българският народ по време на Априлското въстание. Той оформя движение за защита на българите и предлага автономия за нашата общност на територията на тогавашната Османска империя през 1877 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?