Следвайте ни

Спират отпуските на шефовете на държавни болници

viber icon

Спряха отпуските на директорите на държавните болници заради усложнената епидемиологична обстановка. Те нямат право да ползват нито платен, нито неплатен отпуск се посочва в писмо на здравното министерство, подписано зам. – министъра от д-р Бойко Пенков. Причината е извънредният натиск върху системата на здравеопазването. Разпореждането е изпратено  до съветите на директорите и управителите на лечебни заведения с държавно участие в капитала и е от 20 октомври.

Сред медиците обаче се породиха опасения, че началниците им могат да забранят и отпуските на персонала. По думите им дори и полагащите им се дни да бъдат наплатени в кеш това няма да помогне за натрупаната умора. В социалните мрежи лекари от Бургас пишат, че за тях вече била спусната такава заповед, която влиза в сила от 22 октомври.

"Отпуската е право, няма как да го отнемат", пише Лидия Петкова

„Заповед, на когото и да е, не може да отмени Закон, какъвто е КТ. А изплащане на неползвани отпуски, без да е прекратен трудовият договор не може да има. Остава и проблемът, че повече от 10 дена за следваща година не могат да се прехвърлят, а се губят“, допълва Марияна Маринова.

В редица градове в Европа като част от мерките за справяне на ръста на болните от COVID-19, бяха спирани отпуските на всички работещи в лечебните заведения, но засега здравно министерство у нас се органичава само до началниците им.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?