Следвайте ни

Спасяват влекача "Перун", обявен на търг за "жълти стотинки"

viber icon

Прокуратурата спешно да разпореди спирането на предстоящия търг за продажбата на спасителния кораб "Перун" и извършването на проверка как се е стигнало до окаяното състояние на влекача, обявен на търг за "жълти стотинки", при условие, че може да бъде ремонтиран и пуснат в експлоатация. За това настояват кап. Никифор Герчев, председател на БУЛСАР, подкрепен от кап. Иван Велков, председател на Моряшкия професионален съюз, предаде Varna24.bg.

Сред исканията им са още да се сформира комисия от компетентни експерти, които да обявят реалното състояние на кораба "Перун", който според тях умишлено е доведен до неспособност да изпълнява функциите си.

Настоява се още прокуратурата да потърси отговорност от фирмата за недвижими имоти, която е правила оценката на "Перун", с която той е обявен за продан на тази цена. Настоява се корабът да бъде възстановен, тъй като има оферта от няколко български фирми за това и да бъде използван като учебен за възпитаниците на морски училища и ВУЗ-ове.

Кап. Герчев обясни, че стойността на кораб от ранга на "Нептун", който е с възможности да действа като ледоразбивач и при гасенето на пожари от нефтени разливи, е над 95 млн. евро, а само при предаването му за скраб може да му се иска три пъти по-висока цена от тази, на която е обявен за продан.

На 19 февруари пред сградата на Морска администрация във Варна предстои мълчалив протест под мотото "Стига черни забрадки за моряшките майки!"

В писмо до Varna24.com се посочва следното:

"Не сме забравили трагедиите с корабите "Хера", "Ванеса", "Толстой".

Ние, организаторите на мълчаливия протест «Булсар» и «Моряшкия професионален съюз», с подкрепата и на присъединили се други НПО, каним членове на екипажа на "Перун", родители и близки на морски труженици, на загинали в морето хора и всички които споделят, нашата тревога за състоянието на българската морска безопасност и по конкретно морското спасяване.

Отбелязваме присъединилите се към Протеста организации от Бургас, като «Съюзът на моряците ветерани", НМА "Свети Никола" начело с кдп Христо Мушков и контраадмирал Симеон Цеков, "Българско кадетско братство" с председател к.1р. (р) Димитър Петлешев и всички които считат, че за да се намалят трагедиите край люлченото ни море, трябва да бъде възстановена морската спасителна служба във формат, както тя беше до преди 1990 година и да се извади от състава на МТИТС, за да се избегне сегашния конфликт на интереси и условия за корупционни практики.

В момента това което се извършва с универсалния спасителен кораб «ПЕРУН» от ИАМА и МТИТС, структурите, които позорно държаха кораба извън експлоатация цели 12 години, а имат безочието скръбно да го одумват, оплакват и уверяват, че бил «негоден». Перун е даден на търг за продажба на цена около три пъти по ниска от пазарната за скраб, както и много други неверни неща".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?