Следвайте ни

Сменят реда за прием в болница, за да не размотават пациентите

viber icon

Здравното министерство готви нов ред за пациенти със съмнения за коронавирус заради зачестилите смъртни случаи заради отказан прием или размотаване между няколко болници. Последният пример беше с 36-годишния Калин Карапачов от Обзор, който издъхна след като обиколи три здравни заведения в Бургас, но никъде не беше настанен. Основният аргумент беше, че няма положителен PCR тест за Ковид-19 и не е сигурно, че е заразен.

"Ще предложа в болница  да се приемат пациенти със симптоми дори и без положителен PCR тест за коронавирус, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ". Това обяви пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Той обаче категорично отхвърли твърденията за хаос в здравната система. "Това не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия“, каза д-р Бойко Пенков.

Той сподели, че като лекар е живял на първи фронт по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.

„През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии - как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и се продължава да се вършат. Работи се на високи обороти“, настоя заместникът на проф. Костадин Ангелов.

Той посочи и най-слабото място на здравната ни система в момента.

„Проблемът не е с болничните структури, а с персонала. Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране. Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал“, допълни д-р Пенков.

Коментари (9)

6 отр. теста

6 отр. теста

23.11.2020 | 09:31

"Ще предложа в болница да се приемат пациенти със симптоми дори и без положителен PCR тест за коронавирус, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ". - А къде ще ги приемате тези пациенти? В КОВИД-отделенията или в другите, неинфекциозните? Защото, ако човекът е болен от грип, а го сложите в КОВИД-отделение, вероятността да оцелелее намалява много....

Отговори
0 0
Grajdanin

Grajdanin

22.11.2020 | 16:33

E kak da ne e iztarvano polojenieto,kato e iztarvano. Poznati lekari mi kazvat za miseriata koiato e po bolnicite! Kolko e poshlo i mizerno vsichko. I kak tehni shefove lapat li lapat...i to ne ot sega. A vidiah i snimki lichni ot bolnici i covid stai i.t.n. Da pazi Bog!

Отговори
3 0
Проба грешка

Проба грешка

22.11.2020 | 18:09

Пишете на КИРИЛИЦА. Тук е Пловдив,Българъя.

Отговори
2 1
lekar

lekar

22.11.2020 | 15:38

Всеки е прав за себе си.Пациентът иска да бъде обгрижен, лекарите изнемогват и не са недосегаеми за вируса, имат семейства, родители, или са на възраст, в която са по-застрашени. Все си мисля, че може да се направят ковид кабинети, в които лекари преболедували вече, или имащи желание да работят с пациентите, които имат нужда да бъдат прегледани, насочени, да им бъде предписано домашно лечение, назначена образна диагностика, бърз антигенен тест, просто каквото е необходимо и в последствие да бъдат проследявани от лекарят, а не само телефонно лечение. За такива хора да се заделят пари, защото така и пациентът ще е спокоен, че е видян и по-малко хора ще търчат в болниците късно и по спешност. Толкова ли е сложно, не мога да разбера.

Отговори
8 1
Проба грешка

Проба грешка

22.11.2020 | 18:16

И аз не мога да разбера. Стигам до извода че професорите не могат да анализират и да вземат бързи и адекватни решения. Като признаваме че сме във война значи е време младши лейтенантите да стават майори(младите лекари).

Отговори
3 0
протоколи

протоколи

23.11.2020 | 09:37

Това се нарича протокол за лечение, което всички страни в ЕС направиха още пролетта. Но, у нас, заради "административния ни капацитет", решиха всичко да се решава на място - от личните лекари, директорите на училища, учителите, и т.н. Затова хаосът в мениджмънтът на здравната ни система се прояви с пълна сила. А най-важните решения за управление на пандемията се взимат от премиера, без да са съобразени с мнението на медицинските експерти!

Отговори
0 0
Уууууууу

Уууууууу

22.11.2020 | 14:08

Проблем били кадрите Ами какво им предлагате тук?! В 21 век - мизерни болници, линейки от кой век не знам, техника-нула, тлъсти заплати само на връзкарите-лекари... Да изброявам ли още?! Прогонихте всички хора да търсят реализация в чужбина и сега се тюхкате, че нямате служители?! Вие ли не знаете какъв батак е всичко...

Отговори
13 2
Проба грешка

Проба грешка

22.11.2020 | 18:19

И как се оправя такъв батак? Напрвете някакво предложение. Ама не като гледате в тавана.

Отговори
3 0
васил

васил

22.11.2020 | 13:28

проблемът е че не лекувате правилно, ремдесевир веднага за всеки ковид болен в болница, в болница всеки рисков ковид, плазма от всеки без значение има няма пср положителен само с натиген тест...

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?