Следвайте ни

Скандалът в "Лозенец": Милиони се въртят в черния бизнес с бъбреци

viber icon

140 000 лева е поискано от българско семейство за съвсем законна операция на бъбрек от жив донор в истанбулска клиника. То започва да събира парите, но уви, роднината почива.

Вероятно около тези суми или дори по-големи заради риска са се въртели и цените на трансплантациите на 14 чужденци в болница "Лозенец". Всичките живи донори са от Украйна и Молдова, а получилите ги - от Израел, Япония и Оман, ако цитираме министър Кацаров.

"Марица" попита министъра след брифинга - знае ли каква е била тарифата на черно извън официалната по Здравна каса. Припомняме, операцията е напълно законна, когато става въпрос за роднини, но не и в случая. Той отговори отрицателно.

Очевидно е, че донорите и реципиенти в случая не са роднини, още повече са открити фалшиви имена на богатите "лели и чичовци". На наш уточняващ въпрос министър Кацаров призна, че не знае дали евентуалните фалшиви имена са били измисляни в болницата, или става въпрос за мащабна схема с менте паспорти още по границата.

Още преди година и половина Турция разбива нелегална схема за продажба на бъбреци от България. Посредници атакуват най-вече задлъжнели хора в махалите на Видин, Белоградчик и София.

Горките роми продават бъбрек срещу 25 000 лева, а посредникът го препродава срещу 70 бона. Естествено, донорите влизат в болниците с фалшиви имена и лъжа, че са роднини.

Тогава турските власти споменават, че местната клиника, спипана в мафиотска схема, има филиал у нас. Не е ясно дали не визират точно "Лозенец".

Иначе истанбулските клиники гарантират 98 процента успех на операциите. Получилият бъбрек е готов за изписване на следващия ден. Донорите остават под наблюдение още няколко.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Няма  ли

Няма ли

03.06.2021 | 12:57

Някой български сценарист да направи нов филм по подобие на"Месо".

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?