Следвайте ни

Скандал в парламента! Искат стола на осъдения Марешки

viber icon

БСП призова "Воля" да оттеглят Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание, а ако не го направят - ГЕРБ да внесат такова предложение.  Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в декларация от името на група, предаде "Фокус".

"Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента.

Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство", каза още Вигенин.

"Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание.

Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание", каза още Вигенин.

Вигенин отправи предложение към ПГ на "Воля" и към ПГ на ГЕРБ.

"Предлагаме ПГ на "Воля" да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента", каза още Вигенин.

Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предпирета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Междувременно депутатите от "Воля" се появиха с тениски "Аз съм Марешки".

Изказването ми може да се събере в едно изречение - “Долу ръцете от Веселин Марешки”. Аз обаче съм длъжен да кажа още няколко думи. Така зам.-шефът на “Воля” Пламен Христов се обърна към депутатите в пленарната зала. Поводът е присъдата, която лидерът им Веселин Марешки получи преди два дни - четири години затвор по обвинение за рекет и изнудване.

Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек, който през целия си живот е помагал на милиони българи. Той помагаше в годините, когато всички партии се изреждахте на власт и превърнахте българския народ в най-бедния в Европа, каза Христов. Той подчерта, че категорично изразяват позицията си срещу подобни акции и призова и останалите българи подкрепят Марешки.

“Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялата схема на случващото да не се поддават на манипулациите и да подкрепят Веселин Марешки както той беше, и е до тях вече 30 години. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че "Воля" е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва. Ако мълчим, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации", каза още Христов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Margo

Margo

16.09.2020 | 15:07

Марешки трябва да освободи мястото си в парламента и не само като замесник, но и като депутата. Същото трябва да направи и президента, защото се крие зад имунитетата си и не може да бъде разследван за аферата с Бонокови. БСП с насрани гащи, те самата им структура са в криза, а говорят за политическа криза в държавата, ало БСП оправете си вашите политически кризи и след това мислете за друга влас. НО и всеки дупетат тряба да разбере, че няма да ги търпим такива крадливи и с шуробаджанащина и трябва да се спре това, че след смяна на власта да започва смяна на шефове на дирекции и всякакви ръководни кадри, защото така се политизира цялата държавна администрация. А Президента незнам какво чака, та не си подава оставката, той е изчерпан и в момента в който призова към насилие и кръвна на 02.09.2020, той морално не е президент, а се крие в миша дупка от страх да не го разследват.!

Отговори
0 0
Долу Магарешки

Долу Магарешки

16.09.2020 | 13:58

Магарешки ще си получи все някога заслуженото. Колко аптеки фалираха заради него. И няма кой да го хване, че продава лекарства с изтекъл срок-преопакова такива с негови опаковки и с нови дати.

Отговори
4 0
Няма друга държава

Няма друга държава

16.09.2020 | 11:44

в Европа с такъв елит - мутри, сервитьорки, бармани, тюфлеци, шкембе воеводи, Винкели и всякаква друга измет.

Отговори
9 0
Определено

Определено

16.09.2020 | 11:57

Прокуратурата за пореден път спря разследването срещу опита за убийство на трима български граждани, което те обжалват. Българските власти отказаха да разследват задълбочено и за опитите разследването да бъде отклонено по несъществуващи, или открито неверни следи. Не е вярно твърдението на прокуратурата, че към момента са проведени всички възможни действия по разследването. Ключови въпроси все още остават без отговор и по тях умишлено не се работи. Така например: По въпроса за използваното отровно вещество. Това е ключов въпрос, по който българските власти правят всичко възможно да прикриват, или замитат сходствата със случая „Скрипал“, а сега и случая „Навални“ Прокуратурата, която доскоро официално тръбеше, че 3-мата са отровени с „пестициди“ и „със салата от рукола“ открито заблуждава, че резултатите от анализите на родното МВР били потвърдени от финландската лаборатория „Верифин“. Това категорично не е вярно. Първо, „Верифин“ никога не е оценявала и сравнявала анализите на българското МВР. Второ, припомняме, че според официалния доклад на „Верифин“ за българските проби от 2015 г. в изследванията се констатират 2 фосфоро-органични съединения (базата на Новичок), едно от които тогава лабораторията не познава. Или по-точно, за него на стр. 20 от доклада изрично пише, че „не бе възможно да се идентифицира“, заявяват от „Емко”.

Отговори
1 1
Брей

Брей

16.09.2020 | 10:42

Че коя е БСП и Вигенин та нареждат на ГЕРБ и Воля какво да правят?Когито станат първа политическа сила тогава да се пъчат.

Отговори
7 14
Аз НЕ СЪМ Марешки!

Аз НЕ СЪМ Марешки!

16.09.2020 | 10:39

А аз НЕ СЪМ Марешки! И се гордея с това.

Отговори
18 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?