Следвайте ни

Решено! Ето кои работници ще получат пари от държавата

viber icon

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените с акт на държавен орган ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември.

По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Право на компенсации ще имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.


Заповедта с всички определени икономически дейности може да видите на ТУК

Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, че търговският обект се намира на територията на търговски център тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Компенсации ще може да получи и персоналът детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Право на такава подкрепа ще имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.

За компенсации ще могат да кандидатстват  и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление.

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Подробна информация за начина на кандидатстване за компенсации вижте ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Младен

Младен

28.11.2020 | 09:41

Добро утро как може в Швеция всички безработни да получават пари заради корона вирус. В България само получава пари тези който работят а другите какво ще правим без пари?

Отговори
7 1
Азманов

Азманов

28.11.2020 | 09:11

Тази биволица да я оставят един месец на 24 лева после да я питаме

Отговори
5 2
Визия

Визия

28.11.2020 | 07:32

Егати добичето!

Отговори
7 2
Случаен

Случаен

28.11.2020 | 06:19

Който си е редовен, ще получи компенсация. Сивият сектор да излиза наяве , а не само да реве.

Отговори
9 2
a за безрабоъните които нямат пари?

a за безрабоъните които нямат пари?

28.11.2020 | 00:07

За тези уволнените и съкратените кой ще плаща помпщи за хората без препитание?

Отговори
9 2
Митко

Митко

27.11.2020 | 22:21

Съвсем скоро трябва да погребем Бойко Борисов! Вече не се трае! Време е да ходи в ада!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
7 3
КИванов

КИванов

27.11.2020 | 21:57

Забравихте да уточните,че трябва да имат осем месечен стаж на последното работно място,а тези на четири часа ще получават 12 лева.Обикновено в заведенията почти няма назначени с такъв придобит стаж.Срамна история.Проверете и публикувайте.Може и да не съм прав

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?