Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Не си трепете кучетата и котките, не пренасят коронавируса!

viber icon

Не си трепете животните, не пренасят коронавируса! Това призова шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в отговор на въпрос дали има опасност домашните любимци да пренесат заразата, отправен към него по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Повод за това са тиражирани в социалните мрежи потресаващи истории за изхвърлени кучета и котки заради страх, че може да донесат Covid-19, които уж се позовавали на научни изследвания. 

 "Боже Господи, когато говорим за научни публикации, във ВМА има цял щаб, които четат научните статии от години, а не някой днес отворил интернет и прочел нещо и го приема за истина", възмути се професорът.

"Домашните животни си имат други вируси, кучетата са оневинени. Те си имат коронавируси, но не и като този SARS2. Този коронавирус е бил открит в дихателната система на едно коте. Не си трепете животните и не ги изхвърляйте. Гледайте ги както вие се пазите, така пазете и тях", каза още Кантарджиев.

Той подробно разясни как се разпространява коронавирусът.

 "Вирусът обикновено живее на гладка повърхност, защото попада там, когато човек киха - на 6 метра отиват капките, а от кашлица на 2 метра", поясни той.

 "Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена с вируса, да не кажа наплюта и накашляна. Ръцете, когато се сетим, трябва да ги мием с дезинфекционни кърпички или пък с топла вода и сапун", заяви експертът.

 "Важно е да се знае, че вирусът може да остане на гладка повърхност и на дреха, ако някой се е изкашлял срещу нас. Затова трябва да пазим устата си с плат и очила", каза Кантарджиев. И препоръча да не носим постоянно ръкавици.

"Виждам много старателни хора с ръкавици, но гражданите не ги съветвам да ги носят, а да си мият и дезинфекцират ръцете. Така иначе не само, че лишаваме болниците и лабораториите от ръкавици, а не е добре и за кожата на човек, да е 8 часа с ръкавици", смята той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?