Следвайте ни

Приспадат от сметките за парно намалените цени на газа

viber icon

Парите, които "Булгаргаз" ще възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества, заради по-ниската цена на газа, ще се възстановяват на домакинствата с приспадане на следващите сметки за парно и газ.  Това става ясно от промените в Закона за енергетиката, които Министерството на енергетиката предостави на парламента, пише "24 часа".

Месец, след като топлофикациите и газоразпределителните дружества получат от "Булгаргаз" парите за по-евтиния газ (със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.), те трябва да установят разликата в цените за клиентите си в рамките на един месец, но за парното това важи само за тези, които са на месечен отчет. За останалите, които получават годишна изравнителна сметка, сумите за възстановяване ще бъдат записани в нея и възстановени след нея. 

Погасяването е еднократно и е с приспадане на дължимите сума за парно и газ от сметката, а ако парите, които се дължат от клиента са по-малко от това, което той има да се получава, то се сваля от следващата до изчерпването им.

 И в месечната и в годишната изравнителна сметка в отделни редове се записва какво се връща.

Суми се възстановяват и на клиенти, които са се отказали, но към 5 август 2019 г. и след тази дата са ползвали газ или парно.

За да се случи всичко това, проектозаконът постановява първо "Булгаргаз" да възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества суми по договори за доставка на газ от 5 август 2019 до 31 март 2020 г., след намаление на цената на газа от промяна на договора с "Газпром Експорт".

Втората стъпка е, че се задължава КЕВР да определи със задна дата, всеки месеец от 5 август миналата година нови цени за всеки месец на  доставките на "Булгаргаз" и след това за цените на газоразпределителните дружества. За същия период се определят за всеки месец и цените на парното и топлата вода, както и на тока, произведен от топлофикациите по висококомбинират начин.

След като "Булгаргаз" получи парите от "Газпром Експорт", българското дружество е длъжно в рамките на 2 седмици да възстанови парите на газоразпределителните дружества и на топлофикациите, както и на другите си клиенти по цени, които са определени от КЕВР. 

Топлофикациите пък трябва до месец да определят какво ще връщат на клиентите си, които са на месечен отчет, а в изравнителната сметка - за тези, които са на годишно изравняване. За газовите дружества също важи едномесечния срок.

Възстановяват се пари и на клиентите на газоразпределителните другжества, които не са присъединени към мрежа, става въпрос за доставките на компресиран газ.

Две седмици след като КЕВР постанови цените, Фонд "Сигурност на електроенергийната система" също си възстановява парите от топлофикациите за надплатени премии за произведен по преференциални цени ток. Газовите дружества пак две седмици след решенията за цените, уреждат отношенията си с разликите при балансиране.

След като получи от министерствота на Теменужка Петкова текстовете за промени в закона, енергийната комисия още днес организира видеоконференция с министерството, с топлофикациите, газовите дружества, КЕВР и всички заинтересовани, съобщи председателят на парламентарната комисия Валентин Николов. 

До понеделник и вторник ще се очакват становища и предложения, а в сряда проектът се внася официално в парламента.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?