Следвайте ни

Президентът: Чакам ясни отговори от Борисов и Гешев

viber icon

"Зададох ясни и конкретни въпроси, чакам някакъв отговор". Така отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос дали питанията му към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били чути. Това стана в Ивайловград, където държавният глава участва в зарязването на лозята.

"Питайте ги, вие сте за това - да питате, да задавате истинските въпроси, истинския дневен ред", призова медиите той.

Преди два дни, в коментар за разпространените от прокуратурата записи с негово участие, направени със СРС-та, Радев коментира остро:

"Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата. Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин.

Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби".

До този момент нито Борисов, нито Гешев са отговорили на тези въпроси.

По-рано Радев заяви още по провод питането на главния прокурор до Конституционния съд кога важи имунитетът на президента:

"Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата".

 Днес Румен Радев беше гост в Ивайловград за Деня на града и участва в тържеството на централния градски площад "Тракия" и ритуала по зарязване на лозята за за Трифон Зарезан.

"Хилядолетната българска земя е богата и плодородна. И сред това природно богатство Ивайловград заема своето особено място.

Вие сте известни с качествените си вина, но аз съм дълбоко убеден, че за вас, ивайловградчани и хората от района, лозарството и винопроизводството не са просто бизнес и начин на съществуване, а имат много по-дълбок духовен смисъл и емоционален заряд, добави той. И поясни, че те са живата връзка с нашите предци, с мъдростта, предавана от поколение на поколение", обърна се държавният глава към местните хора.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Колев

14.02.2020 | 21:40

Мишката се взема за лъв.

Отговори
0 0

Възмутена

14.02.2020 | 15:42

С нетърпение чакам да му изтече мандата му. Да се махат заедно с червените начело с Нинова

Отговори
1 1

Nqkoi

14.02.2020 | 14:52

Този не разбра ли,че се излага със всяко свое говорене,абсолютно не никакъв президент на всички българи с воденето си на на тези лични войни,не е ли още разбрал защо е избран,мандата му още малко ще мине а той още не знае къде е,ужас!

Отговори
3 3

Възмутена

14.02.2020 | 15:39

Толкова не благодарен призидент не сме имали. Продължава сам да се излага.

Отговори
2 1

Гоги

14.02.2020 | 13:57

Смешник той не разбра ли кога е правен записа и че са подслушвали д-р.човек а не конкретно него и тогава той не е бил президент все още така че да не спекулира че специално са подслушвали президента като не е бил тогава президент

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?