Следвайте ни

Опълченец участва в две войни за свободата на България

viber icon

Прадядо ми е бил опълченец и се е бил в местността „Зелено дърво“ на Шипка. Това разказа пред БНТ писателката и журналистката Магдалена Гигова. 

Разказът й напомни за българските герои, които са отбранявали върха през лятото на 1877 година. Прадядо й Димитър Досков е роден в Габрово през 1854 година. 

„Преди битката на върха сред опълченците върлувала чума. При нея под мишниците избивали мехури. За да не го пратят в лазарета, прадядо изгорил мехурите си с нагорещено желязо и така оздравял. До края на живота си носил белезите от това изгаряне“, разказа Гигова. 

След войната Димитър Досков създал семейство и имал 7 деца. Веднага се писал доброволец за Сръбско-Българската война. После работил в министерството на финансите, но здравето му вече било напълно разклатено и починал на 42 години. 

„Много опълченци загубили всичко във войната, затова след години им отпуснали опълченски пенсии и на някои дали по едно парче земя в края на София“, разказа писателката.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?