Следвайте ни

Омбудсманът разкри как колекторските фирми тормозят длъжниците си

Диана Ковачева: Тряба да се приеме закон за личния фалит

viber icon

Всеизвестен е тормозът на колекторските фирми спрямо техните длъжници. Трябва да се приеме закон за личния фалит. Повечето длъжници имат повече от едно задължение.

Това каза националният омбудсман Диана Ковачева в студиото на БНТ. По думите й подканването от страна на колекторските фирми се изразява в това гражданите да признаят своя дълг. „Карат ги да подпишат документ“, обясни Ковачева. 

Другата уловка, която използвали, е, че предлагали дългът да се разсрочи, защото имало проблем с него. Така обаче следвал нов падеж и нова давност. „Съветвам хората нищо да не подписват без да са се консултирали с адвокат“, казва Ковачева. Според нея трябва да има закон за колекторските фирми и тези за бързи кредити. Диана Ковачева информира, че длъжникът трябва да възрази пред съд: „Самите фирми нямат ползва от това да трупат длъжници, които не могат да си изплатят дълга“.

Тя е категорична, че когато изтече давността не се заличава самото задължение от кредитния регистър: „Проблемът е, че тези дългове не изчезват. Изчезва правото да ти изискват тези суми“. Законът за личния фалит ще даде възможност на длъжниците да имат право да откажат да подписват споразумение с колекторските фирми, което довежда до нов падеж.

Омбудсманът допълни, че хората често не разбират, че са съдени, а това е проблем. Според нея трябва човек да бъде отписан от адрес, на който вече не живее, защото това предизвиква объркване в лепенето на бележки за дължими суми.

Ковачева остро възрази и срещу събирането на глоби на граничните пропускателни пунктове: „Събирането на глоби нарушава права.“ Според нея МВР в момента иска да връчва актове на границата, но това нарушава правото на защита. По този начин се възпрепятства правото да напуснеш страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?