Следвайте ни

НСИ: Ако доходите не се увеличат, няма да има пари за пенсии

viber icon

Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява. Влизат по-малко хора на трудоспособна възраст, а излизат повече пенсионери, каза заместник-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева. По думите ѝ, ако доходите не се увеличат, може да се стигне до липса на пенсии. 

Последните данни на НСИ сочат, че населението на България вече е под 7 млн. души. Броят намалява с по средно 40-50 хил. души на година. „Демографските тенденции са обратими – трудно се обръщат, но не е невъзможно“, каза Янчева. Това може да се постигне със създаване на по-добри възможности за реализация на младите хора. 

Заради пандемията преброяването тази година ще се осъществи с електронна преброителна карта. Тя вече е пусната и ще е достъпна до 30 април, 24 ч. Не е ясно колко хора са се прибрали от чужбина, защото заради пандемията няма как анкетьори на НСИ да бъдат изпратени на граничните пунктове.

Според Янчева към момента смъртността не е по-голяма спрямо миналата година. „Данните не са тревожни засега“, успокои зам.-шефът на института, но изтъкна, че не са обработени всички смъртни актове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ти да видиш

Ти да видиш

02.05.2020 | 13:26

Ама тия 40-50 Хил на година от коронавируса ли измират

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?