Следвайте ни

КЕВР обърна палачинката за парното - няма да поскъпва

viber icon

Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат повече за парно с 22%. Когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини, заяви Иван Иванов от КЕВР на брифинг.

Не вярвайте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас, призова Иван Иванов.

Той категорично заяви, че цената на парното отопление ще бъде с 14 % по-ниска средно за страната, от цената за миналия зимен период.

Цените на парното и топлата вода ще се намалят. За София това ще е с 15%. Хората трябва да бъдат спокойни. Паниката е предизвикана от изкривена информация, подчерта той.

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена.

От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена.

Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само, че е правилният и научнообоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление, обясни той.

По-рано днес премиерът Борисов поиска смяна на КЕВР и добави, че ще го обсъди с колегите си в парламента. Поводът е поисканото поскъпване на парното, след като цената му бе свалена заради поевтиняването на природния газ.

Народното събрание е органът, който трябва да избере новият състав на КЕВР. Всички наши решения са били в обществен интерес, коментира Иван Иванов.

След  откритото заседание на КЕВР, където бяха разгледани предложените нови цени на топлинната енергия от 1 юли 2020 г., председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова коментира, че първо трябва да изиска отмяна на Наредбата, която влезе в сила на 22 май 2020 г., и второ, КЕВР трябва да спре настоящата процедура, за да не се повишат цените на топлинната енергия за гражданите от 1 юли 2020 г.

Цената на природния газ, която участва във формирането на цената на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. е  определена от КЕВР на 31,58 лв/МВтч без ДДС, при положение, че от 1 юни 2020 г. е определена цена на природния газ, по която Булгаргаз продава на топлофикационните дружества е в размер на 20,33 лв/МВтч. Именно това е увеличението с над 55 %. 

По този начин потребителите ще заплащат по-висока цена на топлинната енергия от 1 юли 2020 г., ако не беше променен начинът, по който се определяше досега.

Припомняме, че на 5 май 2020 г. се проведе обществено обсъждане на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия в КЕВР чрез скайп. Мая Манолова  участва в заседанието и изрази категоричното несъгласие на сдружението за приемането на предложените промени в Наредбата, защото още тогава беше ясно, че те ще доведат до повишението.

На 19 май 2020 г. „Изправи се.БГ” представи писмено становище пред КЕВР, в което  потвърди позицията на сдружението, че предложените изменения в Наредбата са  в ущърб на потребителите на топлинна енергия.

Независимо от това, на 22 май 2020 г. в Държавен вестник беше публикувана Наредбата  за изменение и допълнение на Наредбата  за регулиране на цените на топлинната енергия, като не бяха взети предвид исканията на потребителите на топлинна енергия да не се приемат.

В началото на тази седмица КЕВР публикува Доклад на работна група, в който се предлага изменение на цените на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. както следва:
 
 
 

 
Цените на топлинната енергия, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г., могат да бъдат променени от 1 януари 2020 г., само ако определената цена на природния газ от 31,58 лв/МВтч без ДДС от КЕВР се измени с над 15%. Ако изменението е по-малко, до края на регулаторния период 30 юни 2021 г., цените на топлинната енергия няма да бъдат променяни.

Днес се проведе открито заседание на КЕВР чрез скайп, в което участваха само представители на топлофикационните дружества.

Очаква се на 9 юни 2020 г. да се проведе обществено обсъждане на предложените нови цени на топлинната енергия, в която „Изправи се.БГ”  ще представи свое становище, твърди Мая Манолова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иво

Иво

04.06.2020 | 14:08

Пълна смехория са нашите управляващи! А тази комисия, начело с тоя нещастен дядка, който се оплита като пиле в калчища е най-голямата смехория. Опитал е да се оправдава нещо, но е излязал още по-смешен! Кои величини са различни, не става ясно, както не става ясно и дали след 1 юли ще се вдига цената на парното. Предполагам, че по навик, както всяка година по това време се оповестява някакво голямо увеличение на цената, а после излиза на сцената измислената комисия и успокоява нещата - А-аа, как така 20%, ние няма да позволим това, увеличението ще е само 15%. И овцете са спокойни и продължават да плащат!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?