Следвайте ни

Най-често ни пускат капани от "банката"

viber icon

Измамни имейли от името на банки тормозят от години пловдивчани. Електронните писма често звучат притеснително - трябва да се влезе в даден линк, защото „банката“ е забелязала, че има подозрително движение по сметката на клиента.

Финансовите институции регулярно предупреждават на сайтовете си, че това са стандартни фишинг атаки и хората не бива да предприемат никакви действия, защото това би застрашило интернет сигурността им.

Съвсем наскоро от банка ДСК биха тревога за нова фишинг атака, която съвпадаше с обединението и с Експресбанк. Клиенти бяха  получили по имейл, в което се изисква актуализация на лични данни в ДСК Директ.

Схемата бе вече познатата - съобщението приканва да последвате линк, който отвежда до сайт, наподобяващ ДСК Директ и изисква въвеждане на  потребителско име и парола. Следващата крачка е да се търсят чувствителни данни като имена, номер на карта, валидност на карта и CVV код, SMS с ПИН, получен на мобилен телефон. От банката официално заявяват, че нямат практика на такъв вид комуникация с клиентите си. Както и нито една друга финансова институция в България впрочем. 

Другата голяма банка - УниКредит Булбанк, съветва клиентите си да използват само легални, последни и обновени версии на операционна системи и добра антивирусна защита.

В никакъв случай хората са не отварят нетипични прикачени файлове в измамния имейл (озаглавени обикновено като „фактура“, „сканиран документ“ и др.) или хипервръзки и вложени линкове. Поне веднъж на всеки три месеца е необходимо да променяте паролите си в ползваните публични интернет услуги, съветват експертите по сигурност. 

Още по-добре  е да изискате от доставчика на имейл услугата да извършва винаги проверка за съответствие между имейл адрес на изпращача и действителен адрес, от който е изпратен имейлът и адреса на сървъра, изпратил имейла.

При правилна конфигурация на имейл сървъра подобен вид съобщения не би следвало да достигат до Вас.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?