Следвайте ни

С маски в храма на Великден, няма да раздават цветя и върби на Цветница ВИДЕО

viber icon

Българската православна църква няма да раздава осветени върби и цветя на Цветница, за да намали риска от заразяване.  На Великден службата ще започне навън, защото тогава е най-голямото стълпотворение. Миряните пък са призовани да влизат в храмовете с маски и да пазят дистанция вътре. Отвън ще се извършва дезинфекция, за което ще призовават и следят свещениците. Това реши Светият синод след едночасова среща с премиера Бойко Борисов.

Другото решение на владиците е да се отмени пътуването с правителствения самолет до Йерусалим за благодатния огън, а да се разчита на този, който е запазен от миналата година, обясни ловешкият митрополит Гавриил, който говори от името на синода. Спестените средства ще отидат за борбата с коронавируса.

На Разпети петък също ще бъде променен ритуалът, за да няма струпване на хора. Няма да се минава под масата, а само под изнесената плащеница, разясни още владиката.

"Аз не вярвам някой да се зарази в храма, но не искаме да даваме основания за упреци, че не се прави всичко необходимо срещу епидемията", добави дядо Гавриил.

Той даде пример как Бог пази от зараза с починалия от коронавирус сръбски епископ Милутин. Преди да влезе в болница, той пил от един потир с други свещеници и никой от тях не се заразил. Значи "микробите изгаряли", обобщи владиката.

"Само крайно нуждаещите се, за които отиването в храма е по-важно и от респираторите за болните от коронавирус, да посетят църквите", призова на свой ред Борисов.

"Ако спазим всички мерки и покажем дисциплина по време на Великден и Цветница, ще можем след празниците да охлабим мерките и да отворим парковете и планините", обеща премиерът, който напомни, че се очаква пикът на епидемията да бъде до 15 дни.

Дядо Гавриил пък влезе в словесна престрелка с репортерка от БНР заради това, че в други държави като Гърция и Италия църквите са затворени заради епидемията, а у нас не се стигна до тази крайна мярка. Владиката беше категоричен, че нищо не може да замени светата литургия, която става само в светия храм.

Премиерът също настоя, че не може да отнемат правото на най-силно вярващите да отидат в църквите."Вярвам в Божията сила и в мерките, които сме взели", заяви Борисов. И пак заяви, че има хора, които не могат да не присъстват в храмовете, и за които забрана за посещение е равносилно болните да бъдат лишени от командно дишане.

Преди брифинга в Министерски съвет Борисов разговаря повече от час в Синодалната палата  с патриарх Неофит и владиците. Срещата беше предшествана от извънредно заседание на митрополитите на Българската православна църква по повод мерките за предстоящите празници.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

2021-ва година

2021-ва година

09.04.2020 | 16:05

2021-ва година От Щаба! Няма болни и умрели,последния зомбиран е умрял у тях от глад преди месец!

Отговори
6 2
Спасен

Спасен

09.04.2020 | 15:57

България спасител има, що и нов, с огън от пурата ке ни дари Слава, чест, поклонение на бога Амин И във военно положение така не е било цяла седмица в ада

Отговори
0 4
Linda Mark

Linda Mark

09.04.2020 | 15:33

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 3
Гражданка

Гражданка

09.04.2020 | 14:57

Знам на кого не вярвам. Това не се е случвало, огромен успех щама, пардон щаба. Ще остане в историята.

Отговори
5 1
333

333

09.04.2020 | 14:55

Канона ще се спази, но не и струпването на хора в такъв момент. Който има глава на раменете си ще си остане в къщи. Това е. Бог да пази България.

Отговори
9 1
Големанов

Големанов

09.04.2020 | 14:16

Не знам на какво да вярвам вече. Хем така, хем иначе. Канона трябва да се спазва.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?