Следвайте ни

Мутафчийски за "Марица": Без охлабване на мерките до Великден, казахме го на премиера

viber icon

На срещата с премиера Бойко Борисов в понеделник Националният оперативен щаб е настоял да не се охлабват мерките в борбата с коронавируса поне до Великден. Това обясни ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на "Марица" на сутрешния брифинг в Министерски съвет.

"С премиера обсъждахме актуалното състояние на епидемията у нас. Плод на тези обсъждения бяха последвалата заповед на здравния министър Кирил Ананиев за фермерските пазари и достъпа на земеделски производители, както и заповедта за границите.

Други неща до този момент не са обсъждани. Винаги съществува по-далечен хоризонт, по-конкретно кога могат да се рахлабват мерките, но още е много рано да се правят такива заключения", обясни Мутафчийски.

Преди товатой  коментира, че в световен мащаб броят на заболелите не намалява, а се увеличава, но има една тенденция за по-плавно увеличаване. 

"При нас нещата се задържат в едни и същи граници и е рано да се направят изводи по този въпрос", обясни той.

"Със сигурност до Великден трябва да останат тези мерки. Това е нашето мнение", категоричен е Мутафчийски.

По-рано в интервю за "Марица" математикът от БАН проф. Николай Витанов предупреди, че ако българите се опазят от масови събирания по Възкресение, вероятно в края на юни епидемията ще бъде преборена у нас.

За постепенна отмяна на извънредните мерки и облекчаване на режима, наложен заради разпространението на коронавируса по света, заговори ръководството на Световната здравна организация. Шефът на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки, трябва да го правят постепенно

" Тези ограничения трябва се да отменят стъпка по стъпка, успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи. Трябва да има готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване", изтъкна експертът от СЗО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Илиада

07.04.2020 | 09:50

Има министерство, департамент, обществено здраве, експерт обществено здраве зам. министър, д-р Кунчев, има национален план на Република България за готовност за грипна епидемия от Комитет за наблюдение и реакция на болестите ЕС, и изненада, циклична сезонна вирусна инфекция ни изненадва. Разлика с грипа няма, просто мястото му заето от нов причинител, по летален, но финала общ, тежка пнемвония с дихателна недостатъчност до респираторен дистрес синдром. Лечение на грип и досега няма във всичките години, така че компонента лечение ковид отпада, и остава единственото средство за действие, профилактика, пропусната от началниците на решения. Добрата новина е, че сезона вируси ни отминава, имунитета се повишава, до нови срещи есента, с възможен нов вирус, или мутирал в нов щам ковид

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?