Следвайте ни

Министър Вълчев с радостна вест за учителските заплати

viber icon

С 1.380 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. ще бъдат средствата за учителски заплати през 2021 г. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи, че тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование. Те са увеличени с близо 700 млн. лв. "Ако искаме да имаме добро образование, трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. Това ще остане основният фактор за качествено образование, затова беше важно да вземем решението да инвестираме в учителите", каза министърът.

Във връзка с COVID кризата Вълчев каза, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети, основно заради разходите за дезинфектанти. "Ние предвиждаме да ги подкрепим в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение.

Министърът посочи, че са предоставени 14 млн. лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите.

"Те не са достатъчни, имаме одобрени средства от ЕС за още 80 000, които обаче са свързани с по-продължителни процедури и за наше съжаление няма да могат в близките 2-3 месеца да бъдат закупени, тъй като има недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества", каза Красимир Вълчев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?