Следвайте ни

Министър Вълчев с новини за "Марица": Тестове в 10% от училищата вместо отменената матура

viber icon

Образователния министър Красимир Вълчев отговори на въпроси на „Марица“ след една от публичните си изяви. 

- Г-н министър, получават се сигнали от учители, че дистанционното обучение през пролетта е довело да пропуски и по-ниски резултати, какви са анализите на министерството?

- Няма пропуски в обучението. По-скоро имаме завишена бройка на деца, които имат нужда от наваксване. Става въпрос за ученици от семейства, които не проявяват нужната отговорност. Тяхната бройка е по-голяма.

Там, където се осъществи електронно обучение в класни стаи, определено се получи ефективно. Някои училища успяха да го комбинират успешно с асинхронното обучение.

Обучението е резултат от няколко фактора. Времето, което е прекарано с учителя, на качествата на последния, но и на ангажираността на ученика. За съжаление, тук е трудната задача. Учителят да намери ключ към ангажираността на детето. Защото дори ученикът да пропусне час, той може да прочете странични неща, да свърже, да изгради повече знания дори от тези в клас.

- Споменахте родителите, как се справиха те?

- Много силно се влияят резултатите от културно-социалните характеристики на родителите. Проблемът е, че една немалка част от родителите не са достатъчно ангажирани с образованието на  децата си. В такъв случай учителят трябва да замести родителя, което прави работата му два пъти по-трудна. Точно при тези деца настъпиха най-големите пропуски. При тях е най-важно присъственото обучение.

- Ще има ли някакъв вид оценяване в началото не пети клас вместо НВО в четвърти, което пропадна в края на миналата учебни година?

- Няма да има Национално външно оценяване. Ще направим по-скоро експерименти в 5 до 10 процента от училищата с различни формати на външно оценяване. Те обаче няма да служат за съпоставка, за оценка. Няма дори училищата да ги използват за анализ, както правят с НВО. 

Ще предоставим и на останалите училища различни инструменти на оценяване. Ако те желаят, нека си проведат такова. 

Нашата цел е да мотивираме децата да учат, да развиват функционална грамотност и хармоничен микс от компетентности. Да ги накараме да четат повече, не само по български и математика в 7 клас. Показано е, че тогава дълбокото учене страда. Затова и направихме интегрален тест. По-важно е да сменим характера на въпросите и тестовете, за да водят до знания, а не до заучаване.

Само преди няколко дни публикувахме нови учебни програми, които не се различават от старите, но са оптимизирани, за да има по-малко задължителна информация. Оттам и по-малко наизустяване.

Променящата се роля на учителя тази – да намери ключа към мотивацията на всеки ученик. Да му помогне да извади същественото от океана информация, да му бъде ментор. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

02.11.2020 | 14:13

Георги Рангелов - председател на СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“: Ще има само Национално външно оценяване в 7 клас, а не в 4 клас и в 10 клас заради усложнената епидемична обстановка поради COVID-19 пандемия официално съобщи Красимир Вълчев. А в сайта в Стандарт щял да има и НВО в 4 и в 10 клас, което не е вярно в изказването на министъра Красимир Вълчев. Вчера слушах, гледах и четох цялото интервю по Канал 3 в предаването "Беновска пита" (както и в Агенция "Фокус") гостува министъра на образованието Красимир Вълчев, че ще има НВО само в 7 клас през юни без 4 клас и 10 клас, в 12 клас ще има Държавните зрелостни изпити през май, както ще има и студентските изпити в някои курсове. Беновска е питала за матурата (изпити) на седмокласниците, дванадесетокласниците и студентите, а не на четвъртокласниците и десетокласниците, и Вълчев отговори, че ще има НВО само в 7 клас, ДЗИ в 12 клас и студентските изпити независимо от това как ще се развива ситуацията с коронавируса през учебната година. Ако сме излъгани (след месеци), че ще има и НВО в 4 клас, и в 10 клас от отговора на Вълчев ще подадем гневно писмо - "Кой нормален човек да се яви на НВО в 4 клас и в 10 клас по време на пандемията?".

Отговори
0 0
Гост

Гост

23.10.2020 | 09:01

Прехваленото ви обучение.... Месец и половина се пускаха някакви домашни. Чак след Великден се започна обучение по програмата с всеки учител... Хайде стига... Страшна катастрофа е образованието. И това в училище в центъра на София,, Елитно,,

Отговори
1 0
Мира

Мира

21.10.2020 | 18:46

Все по-негодни и по-негодни министри на образованието. То тестове, то матури - малки, големи и все по неграмотни ученици. Но трябва да се пипнат сериозно програмите, ако наистина искаме по-добри резултати. Учебния материал е непосилно обемен, обременен с подробна информация по всички предмети, лошо, дори неразбрано написани учебници. Ученикът започва училище в 8 часа и след 7 часа се прибира в най-добрия случай в 14.30 - 15 часа. Чакат го поне 5 сериозни предмета за подготовка. Ако можете да издържите дълго време на това темпо може да добиете що годе знания, които бързо, бързо ще забравите, защото часове за упражнения няма, а просто се препуска по учебника.

Отговори
6 4
Иво

Иво

21.10.2020 | 16:50

Тоя мало умник чува ли се какви ги плещи?! - налагало се било на учителя да помага на родителите в образованието на децата! А не е ли работа на учителите образователния процес, не получават ли те за това заплати? Ако не бяхме ние родителите при това тяхно измислено и прехвалено дистанционно обучение, децата нямаше да научат абсолютно нищо.

Отговори
5 6
БАЙ ГРУЬО

БАЙ ГРУЬО

21.10.2020 | 16:22

Тоз министер, що не се научи първо да дума на правилен Булгарски, па после да ми говори, че родителите са пак виновни и не обръщали внимание. Или то това е целата да паднем под нивото на бананува република, където сме мноооооого от отдавна. Пу министър.....

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?