Следвайте ни

Министър Вълчев: Държавата ще плаща таксите на студенти, ако работят 5 г. у нас

viber icon

Държавата ще плаща таксите на студенти, ако работят 5 г. у нас и така ще се осигурят кадри за дефицитни професии.

Студенти в дефицитни за държавата професионални направления като медицина, енергетика и машиностроене, сключили договор за стаж с работодател, ще трябва да работят при него 5 г. след дипломирането си.

В замяна държавата се задължава да поеме напълно или частично таксите им за следването - в зависимост от това дали са държавна поръчка и платено.

Това предвижда проект на наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател на министър Красимир Вълчев, публикуван за обществено обсъждане.

Наредбата допълва промените в Закона за висшето образование, които би трябвало да оптимизират връзката между висшето образование и потребностите на икономиката. Целта е да се осигурят кадри за дефицитните за пазара на труда професии.

Всяка година образователният министър ще утвърждава списък със специалностите, за обучението в които се осигуряват средства от държавния бюджет. Министерският съвет пък ще приема списък с работодатели, които имат право да сключват договори със студентите. В него ще бъде посочван и броят на младежите, с които бизнесът е заявил готовност да сключи договор.

Тези студенти няма да заплащат такси за обучението си, като в същото време ще имат стаж при съответния работодател по специалността си.

Съществено предизвикателство в последните години е и намаляването на дела на висшистите, които напускат страната. Необходими са повече усилия, насочени към спиране на образователната и трудовата миграция, към задържане на знаещите и можещите млади хора в България, е посочено в оценката на ефекта на въздействието на документа, пише 24 часа.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дибилче комунистическо

Дибилче комунистическо

02.12.2020 | 19:46

Дибилчето комунистическо още еврейско защото нищо ново не може да измисли се върти като овца в егрек Абре дибилче освен да му плащаш на този студент от нашите пари от бюджета ще му дадеш ли и един Москвич както правеше Вашия идол и кумир Тошо Правешки кога събираше млади овчари да засели Странджа Сакар Кво ново си измислил ново бре инцебил Нали минахме през тази система на стимулиране която стана за посмесище и бяхте хубаво изтипосани в едно хубаво филмче с участието на Апостол Карамитев Йота не сте мръднали в мисленето си от лакомия и п ..ростотия

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?