Следвайте ни

Мая Манолова яхна протест и поиска властта с 19-месечен план

viber icon

Бившият омбудсман Мая Манолова, която в момента е лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ", оглави протест пред Министерски съвет и се закани да участва в следващите парламентарни избори. 

"Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на "Борисов-3". Борисов не е единствен, алтернатива има", заяви Манолова. Демонстрацията е организирана съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива "Системата ни убива".

 На мястото където преди време бяха палатките на протестиращите майки, а след това и на медицинските сестри, сега поседна и Манолова със своите съмишленици.

Около 200 и 300 души посрещнаха неуспялата да се пребори за кметския стол в София бивша депутатка с химна "Върви народе възродени" и с букет от рози. По време на речта си тя настоя за ревизия на цялото управление на премиера Бойко Борисов. Според нея хората ще имат редкия шанс след броени месеци да решат дали кабинетът "Борисов-3" да отиде на бунището на историята при италианския боклук. "Изправи се България и тези там ще паднат", каза с патос Манолова.

По думите й гражданите на България са донори и безлихвени кредитори на държавата. "Вие, господин Борисов сте изчерпан проект и структурите ви се разпадат, защото хората са омерзени от суджуците. Това управление е в каскаден разпад и предстои смяна на караула. Има кой да поеме караула - ние обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поеме смяната и ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата", категорична беше Манолова. 

"Свиках този протест, защото аз лично повече не издържам, не мога да търпя как хората обедняват, остават без работа и мизерстват, докато близкият до властта кръг забогатява", подчерта Манолова и се закани, че този протест да е само началото.

Бившият омбудсман съобщи, че ще съсредоточи усилията си върху четири цели - бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места.

Хората искат работа и ние ще им дадем работа. Тези, които не могат да се трудят, ще получат още по-голяма социална подкрепа", увери Манолова и обяви Национална програма "Работа за всеки" на обща стойност 2,5 млрд. лв., чрез която ще се открият нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми. Към нея ще има две подпрограми: мярката "България е моето вкъщи" за българските сезонни работници, които традиционно заминават за чужбина, които да бъдат привлечени в България, и мярката "Вече съм активен" за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност.

Манолова заяви, че ще бъде въведен временен мораториум върху ръста на цените на тока, парното и водата за 19 месеца. Тази програма е за 19 месеца - до края на 2021 г., когато ние ще излезем от кризата с умно и разумно поведение и мерки. 19 месеца, в които държавата ще застане до гражданите си, а не срещу тях, както през последни 2 месеца. Тя настоява и да се създаде Закон за колекторските фирми.

Манолова настоя за ревизия на паметните 11 години на ГЕРБ във властта, не само на антикризисните телевизионни пари, които "уж премиерът раздавал на хората, а всъщност хвърлял от хеликоптера на своите близки".

"Тук сме ние гражданите и ние не сме мисирките и тулупите", обяви тя. "Къде са парите, г-н Борисов", запита Манолова като посочи, че обещаните нисколихвени кредити не са стигнали до хората. Само 2 500 души получили кредити от по 4 500 лева. Мярката "60/40" стигнала само до 6 600 фирми за 39 млн. лв. - това са само 4% от фирмите получили подкрепа от мярката.

Манолова иска да знае какво стана и с творческите стипендии за хората на изкуството. "Дадохте само 85% на болниците, а сега сестрите, които се качиха на прозорците на парламента, също се оказаха излъгани. "Хората на първа линия, които посрещнаха удара от коронавируса трябваше да получат по 1 000 лева, а вие дадохте едва на 3 500 души", отбеляза тя. Демонстрацията бе подкрепена и от Движение "България за гражданите". 

На място има засилено полицейско присъствие, но засега няма ексцесии. Малко по-късно се очаква да бъде проведено и автошествие от Министерския съвет до Народното събрание и обратно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

коко

23.05.2020 | 17:16

Яви се на избори,спечели ги и тогава управлявай!Може да ползваш и услугите на братя Галеви като ги направиш министри!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?