Следвайте ни

Малките фирми взимат 80 милиона лева помощ, няма да връщат

viber icon

Нова мярка за 80 млн. лева ще подпомогне с оборотни средства малките предприятия. Това съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов.

"Има компании, които са пропуснати от досегашните процедури. Бюджетът може да бъде увеличен по-късно. Обсъждат се кои компании да бъдат включени. Ще се предоставят до 50 хил. лева на предприятие, помощта е безвъзмездна“, обяви икономическият министър.

По думите на Борисов на срещата е било дискусионно кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100, а таванът продължава да е предмет на дискусия 50 000 или 100 000 лв.

Колективни предпазни средства за фирмите също ще бъдат финансирани с пари от държавата. От налични по ОПИК към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. Парите са 200 млн. лева, не използвани от Българската банка за развитие.

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

Нови 291 млн. лева ще отидат по мярка за дигитализация на бизнеса, като средствата ще бъдат по европейската програма за последствията на COVID-19 (React-EU). Програмата ще бъде с 20% самоучастие от фирмите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?