Следвайте ни

Какво лято ни очаква? Говори проф. Рачев

viber icon

Юни е, уж време за море, но у нас не спира да вали. Така ли ще продължава обаче!

Не! Прогнозите на световните центрове са за по-топло лято. Това обясни пред „Монитор” климатологът проф. Георги Рачев. Той изтъкна, че обикновено след хладната пролет, която се наложи през последните години, следва едно по-дъждовно лято през юни и по-топло и сухо през август и септември.

„Лятото вече обхваща плътно и септември, който е с по продължителни периоди на сухо и топло време. Морската вода също е по-топла с около 1-2 градуса в сравнение през 90-те години на миналия век”, каза още проф. Рачев.

Междувременно той разкри, че пролетта на 2021 година е една от най-студените за последните 20 години.

„Дори в научни публикации има дискусия дали тази пролет е най-студена от 2003 година насам или дори от 1998-а. Става дума за 3-4 градуса под нормата. А това за три месеца е доста сериозно”, каза още експертът. Той допълни, че гвоздеят в студеното време всъщност е бил април, когато у нас имаше и няколко снеговалежа.

„Беше по-студено, отколкото през зимата. И това на фона на една от най-топлите зими, която се класира на второ място след тази на 2006-2007 година. Май пък остана сравнително нормален, нямаше някакви големи отклонения, но април е студен и то за голяма част на Европа”, добави проф. Рачев. Докато на Балканите и в Централна Европа е било студено, в европейската част на Русия пък са имали една от най-топлата пролет.

Причините за студената пролет са няколко, но сред най-големите е феноменът Ла Ниня., обясни още проф. Рачев. Това е обратната фаза на топлото течение Ел Ниньо, което повишава температурите в световен мащаб. При Ла Ниня те се понижават.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?