Следвайте ни

Изкуството да омаловажаваш, което спестява нерви и ядове

viber icon

Банчо Банов, финансов експерт

Много хора са склонни в живота да правят от мухата слон. Това не е никак трудно, достатъчно е да си дребнав, пунктуален и да имаш тунелно зрение. Трудното е да умееш да направиш от слона муха. И така ще живееш по- добре и ще преминаваш по-лесно през житейските предизвикателства.

Първи казус. Един познат, стар ерген, всяка Коледа праща на шефката си СМС да й честити. Защото тя прекарва празниците си с децата си в чужбина. И СМС-а с чужбина е по-евтин от разговора. Една Коледа обаче тя си остава тука. Той си има свои грижи и пак й праща СМС.

Ела да гледаш първия работен ден: „Ти защо не се обади за Коледа? Толкова ли ти е уважението към мен? Айде други години съм в чужбина, но сега – един разговор за левче? Аз съм с по-висока длъжност от теб, ако не ме уважаваш, не уважаваш ли длъжността ми?“. Изобщо готова да реже и сече глави. Моят познат запазва самообладание и омаловажава: „Да, права си. Ама какво да направиш? Аз съм недосетлив човек и малко глупав. Не случайно толкова години съм останал стар ерген…Не съм се усетил. Извинявай.“

Тя махва с ръка: „Какво има за подписване?“(Както в „Карибски пирати“, капитан Барбоса, като иска благоволение започва: „Ние сме едни скромни пирати...“)

Втори казус.  Около 1925 г. в долната част на София има една фурна за хляб. Държат я преселници от Македония. Знаете войни, глад, има и по някоя хлебарка по стените. Не щеш ли една паднала в хляба. Та една жена носи на майстора хлебар самуна, закупен от него и разчупен за ядене. Вътре – изпечена хлебарка. Жената е готова да се кара. Показва му го. Майстор Дано, стар хитрец, взима хлебарката и я изяжда пред очите й: „А-а-а-а – стафидка, море майката.“, е коментарът му. Жената си отива. Мисли, щом я изяжда, значи хлябът не е отровен. И продължава да купува хляб от него – къде ще ходи 9 пресечки до другата фурна и каква е гаранцията, че и там няма хлебарки? 

Трети казус. 60-те години на миналия век. Една дама с немска филология работи към фирма, изнасяща за Германия. Отива с шефа си да изнася доклад на семинар. И изведнъж се панира. В залата само мъже, в строги костюми, гледат строго и сериозно. Свива я стомахът. На гърлото й засяда буца. Споделя с шефа си, че не може да произнесе и дума пред тези строги мъже. Шефът й, стар германец, преживял какво ли не, включително и фронтовете на Втората световна война й казва: „О-о-о скъпа, това въобще не е толкова трагично. Я си ги представи всички тия мъже по сака, но по долни гащи!“. Нея я напушва смях. Притеснението й минава и тя изнася доклада брилянтно.

Следващ казус от 70-те години на миналия век: Мъж отива при свой колега и му казва, че жена му изневерява с еди кой си. Съпругът, вместо да го слуша да го манипулират, казва: „Е-е-е, то нали ще се върне пак вкъщи!“. И слага край на разговора. Обратна ситуация. Колежка отива при друга: „Ти знаеш ли, че мъжът ти и еди коя си красавица флиртуват?“ Съпругата:„Е, голяма работа. Но се радвам, че такава красива жена е оценила мъжа ми! Какво толкова, малко флирт за настроение.“ И слага край на разговора. Или както има една смешка. Мъж и жена си казват: „Дай да не се дебнем, защото може да се хванем!“ 

Виц от времето на соца: Съпрузи са на море. Жената нещо я хванало в гърлото и си останала в станцията, а благоверният отишъл на плаж. Не щеш ли след два часа на вратата настойчиво се тропа. Нейна колежка, силно запъхтяна казва: „Абе ти знаеш ли, че видях мъжа ти на плажа да разговаря с една страхотна руса мадама. Тя на хавлията, той седнал до нея. Идвай да му направим скандал!“ Жената спокойно свива рамене: „А ти как очакваше да го видиш? С кофичка и лопатка?“ J

Омаловажаването има и значение за прошката (включително в християнството). Казваш – той се е заблудил, бил е под влияние на злите сили, затова е съгрешил. Да му прости!  Има значение и в правото – там се търсят смекчаващи вината обстоятелства, първо провинение – за да се намали присъдата включително и на условна.

И в заключение един виц. Двама мъже. „Ти знаеш ли, че жена ти има любовник?“ „Как така?“ „Ами да, целуваха се на Централна гара!“ „И после?“ „Качиха се на влака.“ „И после?“ „Слязаха на гара Бов!“ „То пък една гара!“…

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?