Следвайте ни

Изкопаха невиждано съкровище край Свищов

viber icon

Пореден удар за родните археолози. Румънско монетно съкровище от 19-и век разкриха те в свищовската крепост „Калето“. При тазгодишните разкопки са намерени и редки находки от антично стъкло. 

Монетното съкровище е от две групови находки в западната стена на крепостта „Калето“, посочи свищовският археолог Марин Маринов:

„Монетите са на първия румънски крал Карл Първи, любопитното е, че част от монетите ги намерихме и с ключ“.

Намерена е монета на първия римски император Октавиан Август с един от последните тракийски царе и антично стъклено шишенце за благоухания:

„Стъклени съдове в цялостен запазен вид се откриват изключително рядко, тъй като римското или интимното стъкло неговият състав не е точно същият като на съвременните стъклени изделия“, обясни Маринов. 

В хоросана на замъка на крепостта са намерени монети от 30-е години на 13-и век, което дава основание на археолозите да датират кога е построен, поясни проф. Николай Овчаров, който проведе втори археологически сезон в Свищов.

„С много изменения тя е функционирала до 14-и век, има и от времето на Иван Шишман. И сега излиза нещо, което може би ще се окаже таен изход от крепостта, вероятно през турския период е направено“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Pop martin

Pop martin

22.10.2020 | 22:46

Darzavnite imanjari pak sa iskopali sakrovi6te.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?