Следвайте ни

Гладът настъпва! 3000 остават без работа на ден

viber icon

След малко повече от 3 седмици извънредно положение, цифрите за пазара на труда у нас са стряскащи. Около 3000 души на ден остават без работа заради издънредното положение срещу коронавируса. Над 7178 регистрирани има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях – 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това съобщи Кремена Калчева, директор на ГД „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта, пред вестник Труд.

В петък последните данни за безработните сочат общо 236 142 човека, като над 45 000 от тях са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече, като например Варна, обясни експертът.

По думите й причината е, че в областните градове живеят повече хора, а тези, които се регистрират, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес.

Агенция по заетостта предлага три възможности за онлайн регистрация. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК от НОИ.

Третата възможност е да се използва електронната поща на съответното бюро по труда.

Данните, които лицето подава, трябва да бъдат достоверни, защото ще бъдат потвърдени и по служебен път – по имейл или по телефона.

Заявлението за регистрация може да бъде изпратено и по пощата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

След

06.04.2020 | 21:20

два месеца пак ще си върнат на работа. Стига ревахте

Отговори
8 11

Хампарцумян

06.04.2020 | 21:55

Луд ли си?

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?