Следвайте ни

Единият от братя Бобокови излиза от ареста срещу космическа парична гаранция

viber icon

Спец­прокуратурата реши да пусне срещу 1 млн. лв. гаранция Пламен Бобоков, един от собствениците на Приста Ойл, излиза на свобода срещу космическата парична гаранция в размер на 1 милион лева.

Зад решетките остават брат му Атанас Бобоков, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бившият директор на РИОСВ- Плевен Габриел Савов, бизнесменът Николай Миховски, създал площадка за внесени от Италия отпадъци в промишлената зона на Плевен, номиналният собственик на самата площадка Айгюн Еминов и управителят Васил Богданов.

За първите четирима прокуратурата поиска постоянен арест, а за Еминов и Богданов “домашен арест”, тъй като и двамата са помогнали на разследването. Богданов, който е управител на “Монбат рисайклинг”, е разяснил схемата на работа, съобщава Труд.

Фирмата “Монбат рисайлинг” е дъщерна на “Монбат” АД и е създадена за рециклиране на акумулатори. Отделно Бобокови имат рециклираща фирма в Италия, откъдето внасят допълнителни суровини за производството си в България. Богданов е разказал, че благодарениe на контакта им с Живков, който притискал подчинените се в МОСВ, бизнесмените са получавали нотификации - (разрешителни) да внасят не само опасни, а и всякакви други отпадъци от Италия.

С изключение на “Монбат рисайлинг” фирмите, които получавали боклуците у нас, нямали нито капацитет, нито дейност да ги преработват, а само ги складирали и давали фактури, че отпадъците са оползотворени.

По разследването до момента са събрани 66 тома с доказателства, сред които има и данни за укриване на ДДС. За списъка с имена и размери на богатство на известни хора в периода 2003-2004 г., открит при обиските у Атанас Бобоков, изобщо не стана дума в залата на съда.

“Изградена е верига от дружества, регистрирани в България и Италия, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна”. Това обясни Ангел Кънев, зам.-шеф на спец­прокуратурата.

На 28 май в няколко града в страната се проведе специализирана акция на прокуратурата, след която зам.-министърът на екологията се озова в ареста по схема за принуда и търговия с боклуци.

Той уточни, че българските и италианските власти си сътрудничат и е сформиран съвместен екип по разследването в двете страни. Прокурор Кънев не изключи да бъдат повдигнати обвинения и на още участници в схемите, включително и на длъжностни лица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

31.05.2020 | 21:39

1 милион са джобни пари бре :)

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?