Следвайте ни

ДПС скочи на bTV за честта на Ахмед Доган

viber icon

Настояваме за публично извинение от страна на БТВ и Канна Рачева, заявиха от ДПС в писмо до ръководството на БТВ и изпълнителния директор на СМЕ, които са собственици на телевизията.

Копие от позицията на движението е изпратено и до Съвета за електронни медии /СЕМ/.

Настояваме ръководството на БТВ да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията, казват още в писмото, разпространено от пресцентъра на партията.

Повод е заявеното от журналистката в ефир, че днес пленумът на ВСС обсъжда освобождаването на Ахмед Доган. От ДПС са категорични, че остават с впечатлението, че BTV обслужва "партийката на Христо Иванов".

От ДПС предварително изтъкват, че няма да приемат оправдания за направен лапсус. От партията са са категорични, че няма нужда от скрининг, за да се стигне до заключението, че въпросната телезивия има фиксация върху почетния председател на движението д-р Ахмед Доган.

Ето и цялата позиция на ДПС без редакторска намеса:


Реакция на ДПС по повод (зло)употребата на медии за пропаганди, политически цели

                                                                                                                                             
 На вниманието на: Любош Йетмар, Главен изпълнителен директор, СМЕ Bulgaria

  Флориан Скала, CEO bTV Media Group

  БТВ Медия груп

  СЕМ

С нарастваща тревога наблюдаваме все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в най-гледаната национална телевизия БТВ. Смесването на новини  с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор.

И ако до днес избирахме да изразим с мълчание несъгласието си с този модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от  неуспели политически лидери и техните котерийни партийки, то в емисията новини на БТВ в 19 часа на 21-ви октомври бе премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. 

Репортерът Канна Рачева, журналист със солиден професионален опит и стаж, изрече в ефир следната недопустима неистина “ ...сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”, където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган”.

Длъжни сме да подчертаем предварително, че не бихме приели опити за замитане на този скандален акт “под килима”, с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък.

И тъй като този акт нито е първият, нито е изолиран случай, смятаме, че не е нужен подробен програмен скрининг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка.

Настояваме ръководството на БТВ да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията.

Настояваме за публично извинение от страна на БТВ и Канна Рачева.

Обръщаме се с призив към всички журналисти, редактори, продуценти – честността и доверието в медиите ви превръщат в Четвърта власт. А властта задължително означава отговорност. И тази отговорност е прекалено голяма, за да се допусне да бъде разяждана от  червея на съмнението и недоверието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Орхан Памук

Орхан Памук

22.10.2020 | 15:55

Гузен не гонен бяга!

Отговори
1 0
Канна

Канна

22.10.2020 | 13:56

Канна...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?