Следвайте ни

Доц. Попов от ВМА обясни как и кога приключва епидемията

viber icon

„Вече сме в края на кризата с коронавируса в България, но ще продължава да има единични случаи поне още месец“. Това прогнозира полк. доц. Георги Попов – началник на Клиниката по инфекциозна болница във Военно-медицинска академия пред bTV.   Специалистът лично води лечението на най-тежките случаи на COVID-19 от началото на епидемията, а наскоро се завърна от посещение в болница  „Сан Матео“ в Павиа, Италия, която беше в епицентъра на заразата.

Според доц. Попов  никой не е предполагал, че епидемията ще достигне в Европа в този мащаб. Въпреки това, медиците у нас са започнали да се подготвят и да се презапасяват със защитни маски още преди да има случаи в България. 

"В момента във ВМА има 5 болни, като само 1 в интензивното отделение. Очаква се до края на седмицата петимата да бъдат изписани. Цифрите са изключително малко в сравнение с тези от преди месец, когато са били по 28- 30 случая", обясни доц. Попов. Той  разказа и историята на излекувания 92-годишен дядо Тодор, превърнал се в любимец на инфекциозната клиника. Зет му, който е лекар, първоначално е отказа възрастният мъж да постъпи в болница, тъй като състоянието му е било стабилно, но медиците са настояли и дълголетникът бил настанен във ВМА.

Към днешна дата той е абсолютно здрав и активен, но отказал да говори пред медиите.

„Най-голямото предизвикателство беше с колегите, които бяха болни от коронавирус. Те сами си назначават терапия, изследвания и е трудно да се угоди. Някои не се съгласяваха с нас, търсиха съвети от други лекари и т.н.“, коментира още Попов за трудните моменти.

Въпреки това според него у нас сме успели да запазил здравето на лекарите, като Попов даде пример с италианската болница „Сан Матео“, където са се разболели 200 лекари.

"Още в средата на януари с ген.Мутафчийски обсъждахме възможността този вирус да стигне и нашата страна", посочи доцентът. Той разясни и различните видове лечение на COVID - 19. Хидроксихлорохинът има ефекта на махалото при нас, започна възхваляване, сега сме в другия край – абсолютно отричане, аз съм на мнение че истината е по средата, каза още Попов.

Категорични увреждания не сме наблюдавани, но при първия ни пациент имаше данни за отлeпване на ретината, каза медикът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?