Следвайте ни

Деси Слава, Руши и Виктория повеждат прайда утре

viber icon

Отново заедно!" Под това мото София Прайд ще се завърне на 12 юни с шествие и концерт.

За 14-та година най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България ще премине по улиците на София, но при спазване на актуалните противоепидемични мерки за провеждане на събития на открито.

И тази година редица чуждестранни посолства изразиха подкрепата си за ЛГБТИ общността в България и протегнаха ръка към София Прайд.

"Ние от посолството на САЩ сме щастливи да бъдем отново заедно, за да отдадем значимото на ЛГБТИ в България и по света", заяви в специално видео Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

"Намирам отдадеността на ЛГБТИ общността в България за вдъхновяваща и съм уверен, че ще постигнете целите си", каза от своя страна посланикът на Кралство Дания в България Сьорен Якобсен.

Посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън окуражи участниците в шествието да бъдат шумни и да отстояват правата си, дори когато не е лесно. "Знайте, че имате съюзници, които са до вас. Когато всички говорим с един глас, можем да постигнем истинска промяна", каза посланикът.

Подкрепа изпратиха посланикът на Кралство Белгия у нас Фредерик Мьорис, посланикът на Люксембург Роналд Дофинг, Н. Пр. Мартина Фийни, която заема поста посланик на Република Ирландия в България от октомври 2020, както и Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия, който заяви, че човешките права важат за всички.

"Да спазваме законите в ежедневието и да живеем според ценностите си означава и да имаме свободата на избор кого да обичаме", призова посланик Айххорн. Прайдът получи подкрепа и от Катарина Рангнит, посланик на Швеция за България и от посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко.

Тази година организаторите са осигурили пъстра палитра от известни лица, които ще се качат на сцената на прайда. За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. В програмата ще участва още Руши Виденлиев, а от РС Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства, като изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Елс

Елс

12.06.2021 | 09:48

Стига сте правили реклама на събитието. Един ден е, ще мине. Нооо, простотията е вечна. Ако детето ви е различно, питам се, какво ще направите. Ще го лекувате ли...

Отговори
1 5
Гнусно

Гнусно

12.06.2021 | 08:37

Поредната проява на гнусотия на психично-извратени. ..В същото време в София има поход на семейството,но това не се съобщава.Набляга се на неморалността,мерзоста и гнуаотията!

Отговори
11 0
Ей   я  чифутщината в целия и блясък

Ей я чифутщината в целия и блясък

12.06.2021 | 00:42

Ама без чифута Руши кък може Без Руши нищо не може да се разруши

Отговори
9 0
Бай Вълчо

Бай Вълчо

11.06.2021 | 23:15

Поведение, което пречи на нормалните биологични функции, в случая - на размножаването, няма как да не се нарича патология.

Отговори
19 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?