Следвайте ни

Ден на достойнство на болните от аутизъм

viber icon

На 18 юни се отбелязва Световният ден на достойнство на болните от аутизъм.

Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Той представлява усамотяване, самоизолиране. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър. Паралелно с Канър австрийският педиатър Ханс Аспергер наблюдава сходни с аутизма клинични симптоми, които залягат в основата на Синдрома на Аспергер - друго разстройство от аутистичния спектър.

Трите основни симптома, според класификациите на психичните заболявания, са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

По данни на НПО децата с аутизъм у нас са около 60 000. Различни източници посочват много различни числа за възрастните болни от аутизъм, като броят варира от 50 000 до 100 000. 

Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с този проблем и са продължили развитието си в областта, в която са най-силни. Сред тях са Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?