Следвайте ни

Държавата губи по 50 млн. на ден, 4,8 млрд. може да са щетите само в строителството

viber icon

"До момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена". Това предупреди пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, по повод последствията от извънредните мерки заради епидемията от коронавируса.

Според него обаче в сметката не влизат загуби, които не се виждат. "На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса - всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее.

 Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят.

Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството", добави Станчев.

Според него във всички мерки на властта оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата. 

"Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани.

Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", метафорично обясни икономистът.
Според него готвените от правителството мерки не обхващат най-рисковите групи. "Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават циганските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи."

"Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност", заяви още Станчев.

И призова да се работи спокойно, бързо и умно в сегашната ситуация.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?