Следвайте ни

На лов за корумпирани! ДАНС и БНБ ровят в сейфове и сметки на политици

viber icon

Екипи от хора на БНБ и ДАНС ще проверяват чисти ли са парите от извършените банкови операции и какъв е произходът на средствата и предметите, съхранявани в банкови сейфове.

Това предвижда съвместна инструкция на двете институции, която беше публикувана в “Държавен вестник” в петък и вече е в сила. Изискванията, които въвежда, са записани в еврорегламенти и в промените на Закона за пране на пари, информира лупа.бг.

От 1 януари 2020 г. всяка банкова операция на всеки политик - настоящ или бивш, се проверява за произход на парите, основание за плащане и получател. Това се прави ако стойността й е над 150 евро. Причината е, че политиците са определени като рискови за корупция. Трезорите и другите финансови институции могат да откажат да открият сметка или да извършат превод, ако преценят, че той е рисков.

Всяка година ДАНС ще предоставя в Брюксел списък с хората, заемащи висши държавни длъжности. Банките ще са длъжни да правят разширена комплексна проверка на клиентите си от този списък, както и на хора, свързани с тях.

Според последните промени в списъка задължително ще са президент, премиер, министри и техните заместници, депутати, членовете на Конституционния и на върховни съдилища или на други висши органи на съдебната власт, членове на Сметната палата, ръководството на БНБ, посланици, висши офицери от въоръжените сили, кметове и заместник-кметове, членове на управителните органи на политически партии. За свързани с тях лица се приемат не само кръвни роднини или свързани чрез брак, но и такива, с които те живеят на семейни начала.

На банките вече е забранено да откриват или поддържат анонимни сметки, депозити и сейфове, както и такива, наети от фиктивно лице. Попечителите ще влязат в публичен регистър, който ще се води от Националната агенция по приходите. Брокерите на имоти пък ще докладват не само за клиенти, които купуват имоти за крупни суми, но и такива, които отдават под наем, а размерът на наема е над 10 000 евро.

Коментари (1)

Васко Георгиев

17.02.2020 | 10:05

А ДАНС кои ще проверява самият ДАНС създава изкуствено престъпност след това конфискува скъпи имоти и коли правят закрити търгове и си ги купуват на безценица.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?