Следвайте ни

БСП иска главата на културния министър заради БНР, ГЕРБ го брани

viber icon

БСП реши да яхне скандала между министъра на културата Боил Банов и шефа на БНР Андон Балтаков заради проекта за медиен закон. Заради него генералният директор на държавното радио си депозира оставката, възмутен от подменени текстове.

Днес хората на Корнелия Нинова обвиниха правителството, че прави целенасочени атаки към националната телевизия и радио, за да може да ги контролира за собствени политически цели. 

Проектът за медиен закон предвижда промени в начина на финансиране на обществените медии. А по-точно – според мисията си, вместо според часовете на излъчвани програми.

"Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск и че изобщо е имало симптоми за такъв в последната година. В случая става въпрос за нещо, което вероятно нито вие, нито г-н Балтаков разбирате. Става въпрос за законодателен процес”. Това каза в декларация от името на парламентарната група Тома Биков от ГЕРБ.

Промените в закона бяха изготвени от работна група в почти пълен консенсус, категоричен бе той. Подчерта, че предложенията ще минат през обществено обсъждане, а след това ще се гласуват и на две четения в парламента, затова не приемали и упреците, че поставя

Той обясни, че в проекта не се помещава само предложението директорите лично да предлагат управителните съвети на обществените медии. 

По никакъв начин този закон не засяга свободата на словото. БНР е опозиционна медия и ние нямаме нищо против това и не сме направили нищо срещу това, макар че част от водещите правят политически коментари в ефир извън закона“, заяви още Биков.

БСП и ГЕРБ не са съгласни за методиката на финансиране на обществените медии. Според червените фондът за финансиране на БНТ и БНР не трябва да отпада, а според ГЕРБ той никога не е работел, защото не се е събирала такса за обществените медии. 

 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?