Следвайте ни

Бойко Борисов в Перник: Вода газят, жадни ходят ВИДЕО

viber icon

Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвия обем. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на проверка по изкопаването на водопровода в Перник.

Борисов пристигна в Перник за заседанието на кризисния щаб в града. Икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният министър Николай Нанков и кмета Станислав Владимиров го очакваха на място. Премиерът и министрите посетиха трасето на новия водопровод и водната станция на града.

Премиерът Борисов не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода. Той заяви, че държавата ще съдейства с всичко, което може, посочи Фокус.

„Перник е от градовете, в които важи поговорката: „вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“ - Перник са коректни“, допълни още премиерът Бойко Борисов.

Той коментира, че никой не се е свързал с него за проблем с водоснабдяването в Ботевград и, че господар на ВиК там е кметът.

Днес до премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град. „Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града“, посочи кметът Владимиров.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни, докладва на примера министър Караниколов. Той посочи, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

„Да се мине зад ТЕЦ-а, за да не се говори после“, нареди Бойко Борисов. „Като разбрах как са приватизирани тук всичките заводи. Защото вчера твоята шефка вчера искаше да търси отговорност, а през тези години – 26 години градът е управляван от БСП, 4 от ГЕРБ", посочи Борисов, като визира вчерашното посещение на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която вчера посети Перник и заяви, че ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването и има ли виновни за водната криза.

"Искам справедливост, но да се върнат обратно – от сега назад. Как са приватизарини големите мощности на Перник? Колко пари са влезли в общината и в държавата? Защото моята информация е, че са приведени до фалит, после чрез оздравителни планове. Не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му искам отчетност, но те са свикнали да си имат главен прокурор. В случая няма продуктивност в тези неща. Има ако направим тези неща – стара пречистватална станция, нова пречиствателна станция, магистрален водопровод и да влезем в града да помогнем на кмета проблемните участъци“, заключи премиерът.

„Кметът се държи перфектно, да го кажа, да не си крива душата", похвали той кмета Владимиров, който днес е и рожденик. "До сватбата да си приключил", обърна се той към Николай Нанков.

„Ако държавата и общината са получили парите си за мощностите, нямаше сега да вади пари от бюджета. Затова дойдох, освен за рождения ден на кмета, за да уредим всичко документално", подчерта Бойко Борисов, цитиран от Дарик.

„Няма нерегламентирани отклонения към Стомана Перник. Хората дори са готови да ни дадат терените, през които ще мине водопровода“, докладваха още Нанков и Караниколов.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?