Следвайте ни

Борисов от Брюксел: Благодаря на ЕК за обективния доклад

viber icon

Благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчел напредъка на България и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. Борисов подчерта, че страната ни ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия, така че България да изпълни ангажиментите си по линия на мониторинга, отнасящ се за всички държави от ЕС. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Министър-председателят Борисов изрази увереност, че в рамките на Европейския съвет ще бъдат взети адекватни решения в отговор на процесите, които текат в Европа и света. „Геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни за стокообмена“, заяви българският премиер. Борисов изтъкна, че страната ни е категорично против участието на трети страни в конфликта.

 Министър-председателят изрази надежда, че на базата на диалога и преговорите ще бъдат приети необходимите решения и за нормализиране на обстановката в Източното Средиземноморие. Премиерът отбеляза, че чрез дипломация могат да бъдат преодолени всички конфликти в близост до България. „Затова считам, че Европейският съюз много правилно проведе консултации, благодаря и на Шарл Мишел, както и на Германското председателство с канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион“, посочи министър-председателят Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цвета-простата кърджалийска пyтка

Цвета-простата кърджалийска пyтка

01.10.2020 | 20:09

Крадливия пeдераст бойко борисов е огромен срам за България.

Отговори
6 0
Какво мислите ще последва?

Какво мислите ще последва?

01.10.2020 | 18:38

САЩ: "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", АЕЦ „Белене” е лош и несигурен Франсис Фанън 01 OCT 2020 "Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията, като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ. Това заяви помощник-държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън, съобщава "24 часа". Така той отговори на въпроса дали САЩ ще наложат санкции на разширяването на газопреносната мрежа на България относно така наречения "Балкански поток". Г-н Фанън говори пред български журналисти малко след срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Дипломатът отбеляза, че законът, приет в САЩ по отношение на санкциите за "Турски поток" и Северен поток 2", е отпреди няколко години. "Може би имате предвид обновените насоки към закона, издадени от Майк Помпейо през юли. Законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) е насочен към противодействие на зловредното руско влияние през енергетиката. Той е специфично насочен към "Турски поток", както и към "Северен поток 2". От две години, откакто бе приет закона, ние сме използвали всички различни видове дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема. През юли държавният секретар реши, че е необходимо да обновим нашите насоки", каза Фанън. Той допълни, че САЩ не искат да санкционират никого. Според него CAATSA е закон, който не задължава Вашингтон да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за прилагането на закона. "Например ние сме наблюдавали дадени дейности, стремим се да отговорим чрез различни методи, обръщаме се към множество заинтересовани лица за събиране на информация. Активно правим това за Северен поток. Наблюдаваме конкретни модели на поведение за контрол на Русия и в този регион покрай проекта Турски поток, или Балкански. Но целта ни не е да налагаме санкции, а да променим поведение. Така че сме в процес на водене на разговори и ще продължим да го правим", обяви още Фанън. Относно АЕЦ Белене, политикът смята проекта за търговски и технически лош и няма да успее да защити енергийната сигурност на страната ни. Според него той е основан на технология, която е остаряла и Русия отказва да използва в своята страна. "Защо България иска да бъде тестов обект на остаряла технология", запита Фенън.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?