Следвайте ни

Болница "Лозенец"отговори на обвиненията: Внушенията за "източване на здравната каса“ са несъстоятелни

viber icon

Болница "Лозенец" излезе с официална позиция във връзка с разпространените от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров "данни" за нарушения, свързани с източване на здравната каса и неправомерни трансплантации, извършени в болницата:

1. Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата. Поради преструктурирането на болница „Лозенец“ в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница „Лозенец“ сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване.

Това беше потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

2. Относно внушенията за „неправомерни трансплантации“ – болница „Лозенец“ е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

3. По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител – болница „Лозенец“ не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации.

Основен приоритет на болница „Лозенец“ и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Х.

Бай Х.

04.06.2021 | 09:12

Нямам нищо против докторите да помагат на богати хора от чужбина, които си плащат за това. Стив Джобс последно се лекува в Швейцария. НО нашите доктори "светила" буквално ИЗКОРМВАТ млади здрави хора, противно на всички официални и морални закони. До там ни докараха калинките на мафията. Навън като чуят България ще си мислят ТЪРГОВИЯ С ОРГАНИ. На теб колко държави ти идват на ум като чуеш това?

Отговори
1 1
Бай Х.

Бай Х.

03.06.2021 | 22:14

Ебаси африканската държава! В болницата на правителството търгуват с ОРГАНИ. Тя ачик работата бе, донорите от Молдова и Украйна, реципиентите от Израел, Германия и Оман. Като са роднини пък как точно в България решиха да направят операциите? Щото е евтино ли, не е евтино, платили са си много повече, отколкото в Германия или Израел, именно за услугата в болницата да си затворят очите за фалшивите документи. А ГЕШЕВ си е взел комисионната и не си го причинява.

Отговори
5 1
Защо   обиждаш?

Защо обиждаш?

04.06.2021 | 07:04

За каква африканска държава говориш. Болниците са търговски дружества а докторите търговци. Действат на пазарен принцип. Продавачите от Молдова и Украйна, куповачите от богати страни т.е. пациентите богати. Чудното е защо тези действия не се извършват на територията на родните им страни където има много подобри хирурзи от българските. Отговора е ясен тук няма контрол и държавата не се интересува какви данаци внасят търговските дружества от този тип.Внасяме глина срещу която изнасяме изпечени тухли. И ще искаме високи пенсии и заплати?!Нанай.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?