Следвайте ни

Болница „Лозенец“ на прицел и по повод фиктивни хоспитализации

viber icon

Проверка на НЗОК в МБАЛ „Лозенец“ показва нарушения, свързани с неоснователно получени средства от страна на лечебното заведение. Информацията касае фиктивни хоспитализации от 2020 година. 

Проверката на Здравния фонд е започнала през януари тази година. Докато тя тече, от болница „Лозенец“ уведомяват с писмо, че техен служител е допуснал технически пропуск. Грешката засяга фиктивно отчетени 65 пациенти за месец ноември миналата година, за които са преведени средства. В резултат на това в била върната сума в размер на 238 667 лв. към СЗОК. 

Здравна каса е провела анкети със здравно осигурени лица във връзка с 336 истории на заболяванията. Констатирани са нарушения в изпълнение на изискванията на диагностично-лечебния алгоритъм на пътеката при обслужването на пациентите.

При извършената проверка е излязла и информация за получени суми без правно основание, които са отразени в Протокол за неоснователно получени суми за общо  38 истории на заболяванията. 

Проучването показва, че пациенти декларират, че не са били хоспитализирани по пътека 20.1. Така отчетените и заплатени средства попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност. Подписаните анкетни материали са изпратени към Прокуратурата за анализ на верността на съдържанието и изясняване на автентичността на положените „за пациент“ подписи, тъй като тези действия са извън компетенциите на НЗОК. 

Предвид установените нарушения НЗОК налага санкции на лечебното заведение в размер на 9500 лв. Националния рамков договор предвижда да бъдат предприети действия за частично прекратяване на индивидуалния договор по клинична пътека №20.1 между СЗОК, НЗОК и болничното заведение. От „Лозенец“ обаче възразяват срещу последното и след решение на Арбитражната комисия не е пристъпено към частичното прекратяване на индивидуалния договор на болницата. 

Според проверката, която НЗОК е осъществила, „Лозенец“ трябва да върне още 135 856. 60 лв., които се приемат за неоснователно получени от страна на лечебното заведение. Ръководството на болницата обжалва. Насрочено е дело за 13 октомври 2021г., което да разгледа казуса.

Нови сигнали за нарушения, постъпили през април, дават основание на Управителя на НЗОК да образува нова проверка за дейността на МБАЛ „Лозенец“. със задача: „Контрол по изпълнение на договора на лечебното заведение за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с НРД за медицинските дейности за 2020-2022 г. и проверка по сигналите“.

В деловодството на болницата е входирано писмо, с което е поискано да бъде предоставена необходимата медицинска документация. От там обаче отвръщат, че документацията вече е представена на Прокуратурата без да удостоверят твърдението си с документ. В крайна сметка от СРП потвърждават, че документацията е иззета от медицинското заведение.

В хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й, уточняват от НЗОК.

Министерството на здравеопазването е уведомено за резултатите от извършените проверки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?