Следвайте ни

Безработицата през май спадна до нивото отпреди пандемията

viber icon

Равнището на регистрираната безработица в България продължава да се понижава и през май, като достига 5,7%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Аналогични стойности последно са отчетени около средата на май 2019 г., когато имахме и годината с най-ниско ниво на безработица и с най-високо равнище на заетост. 

Намалението на безработицата към края на май т.г. спрямо предходния месец е с 0,4%, а спадът на годишна база е с 3,3 процентни пункта - от 9,0% през май 2020 г. Още през април месец Агенцията по заетостта отчете, че безработицата се връща на нивата отпреди ковид пандемията. 

Позитивната тенденция за нивото на безработицата в страната беше потвърдена и в отчета на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите му, нивото на показателя е добър знак за плавното възстановяване на българската икономика, която вече излиза от застоя заради пандемията. 

Регистрираните безработни през месеца са малко над 186 хиляди, което е с около 14 хиляди лица по-малко от април и със 109 хиляди лица, или с 37%, по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през май са се регистрирали нови 17 965 безработни лица, като намалението е с 3959 души спрямо предходния месец и с 13 513 спрямо май 2020 г. Други 512 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?