Следвайте ни

Асен Василев: До края на годината ще имаме приходи от 1 - 1,5 млрд. лв. от НАП

viber icon

Служебния министър на финансите Асен Василев даде положителна прогноза за събираемостта от НАП до края на годината в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Общият ефект на тези мерки, които се взеха спрямо НАП, предполагам, че ще доведе до допълнителна събираемост към края на годината от около 1 - 1,5 млрд. лв", каза Василев.

"Сега, спрямо 2013 г., не е толкова остра кризата и колегите в министерството много помагат да се намери решение. Но видяхте какво стана в ББР, в "Автомагистрали", в НАП заварихме данъци, които систематично не са събирани. Това всъщност създава една неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното и да започне едно надграждане в позитивна посока, каза той.

НАП правят план на събираемостта си на седмична база - какво ще съберат в седмицата и месеца спрямо миналата година и плана за 2021 г. Ние заварихме събираемост малко над плана в зависимост за кое перо данъци говорим. В момента това, което виждаме е събираемост, която изпреварва плана значително, разказа той.

Василев си обяснявал това с доброто развитие на икономиката, преориентирането на работата на НАП към по-големите фирми и тези, които имат свързаност с големи фирми в чужбина. На трето място от НАП започнали да правят и систематични проверки на големите касови наличности, както започнала активна работа и с просрочените фирми. 

До края на годината ще имаме приходи от 1 - 1,5 млрд.лв. Идеята е, когато има парламент, да се оправи разходната част на бюджета и тъй като почти е сигурно, че ще има трета вълна на коронавируса, тя да бъде правилно управлявана и подсигурена, каза той. Според него ако тези пари се заложат, дефицитът ще остане същият и заем ще трябва само за него.

Василев коментира и последиците от санкциите по закона „Магнитски“ и новата програма за подпомагане на бизнеса „Възстановяване“.

Най-страшното, когато излязоха санкциите по "Магнитски" не бяха трите лица, от икономическа гледна точка, а 64-те фирми, които бяха включени. Защото това потенциално можеше да зарази цялата икономика, защото тези фирми имат управители, съдружници и други фирми и цялото това нещо можеше да пламне. Нямаме парламент, който да предприеме законови мерки така, че да се предпази икономиката от тази зараза и правителството, според мен, взе много мъдро решение - да направи много по-тесен прочит на свързаността и на негова база да ограничи списъка от фирми и лица. И да каже на държавните дружества - не работете с тези лица, за да не се заразите, за да не влезете и вие в списъка, който потенциално може да бъде санкциониран, обясни той.

Подчерта, че само една фирма е извадено от списъка заради грешка в Търговския регистър.

На въпрос не тежи ли Румен Спецов като воденичен камък особено с новата информация, появила се за него, Василев каза: Нова информация не съм видял от първата атака срещу него. Това, което виждам е серия от театрални постановки. Г-н Спецов си върши идеално работата.

Василев подчерта, че казва, че Спецов е продал фирмата си, но "в това няма проблем", защото към онзи момент фирмата не е имала дългове към НАП и не е била с ревизионнен акт, че тя дължи сума пари на малоимотно лице.

Преди това НАП е била използвана за бухалка, знаете и за случая с Хиполенд, в момента фирмите са спокойни, настоя Василев.                                                                                            

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?